Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Przeniesienie serwisu z hostingu na local problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
grasss
Próbuję przenieść kopie serwisu zrobionego w Symfony z Home.pl na local. Serwer lokalny: Ubuntu 18.04, apache2, php 7.2.5 +mysql.
Wszystko skopiowane, baza mysql przeniesiona. Kopia serwisu na home.pl działa bez zarzutu. Niestety apache lokalny zgłasza fatal error:
Proszę o pomoc.
  1. PHP Fatal error: Uncaught Doctrine\\Common\\Persistence\\Mapping\\MappingException: No mapping file found named 'User.orm.xml' for class
  2. 'Application\\Sonata\\UserBundle\\Entity\\User'. in /var/www/html/vendor/doctrine/common/lib/Doctrine/Common/Persistence/Mapping/MappingException.php:75
  3. \nStack trace:\n#0 /var/www/html/vendor/doctrine/common/lib/Doctrine/Common/Persistence/Mapping/Driver/SymfonyFileLocator.php(237):
  4. Doctrine\\Common\\Persistence\\Mapping\\MappingException::mappingFileNotFound
  5. ('Application\\\\Son...', 'User.orm.xml')\n#1 /var/www/html/vendor/doctrine/common/lib/Doctrine/Common/Persistence/Mapping/
  6. Driver/FileDriver.php(115): Doctrine\\Common\\Persistence\\Mapping\\Driver\\SymfonyFileLocator->findMappingFile('Application\\\\Son...')
  7. \n#2 /var/www/html/vendor/doctrine/orm/lib/Doctrine/ORM/Mapping/Driver/XmlDriver.php(58):
  8. Doctrine\\Common\\Persistence\\Mapping\\Driver\\FileDriver->getElement('Application\\\\Son...')
  9. \n#3 /var/www/html/vendor/doctrine/common/lib/Doctrine/Common/Persistence/Mapping/Driver/MappingDriverChain.php(102):
  10. Doctrine\\ORM\\M in /var/www/html/vendor/doctrine/common/lib/Doctrine/Common/Persistence/Mapping/MappingException.php on line 75
Pilsener
Cytat
Wszystko skopiowane
- aplikacje się instaluje a nie kopiuje, jak skopiujesz od kolegi grę FIFA po prostu przenosząc pliki na swój komputer to zapewne też nie będzie działać.
Tutaj jest bardzo dobrze opisany proces instalacji aplikacji Symfony: https://symfony.com/doc/current/deployment.html
grasss
Znalazłem trochę czasu i udało mi się zainstalować tak jak jest w opisie. Robię na koniec polecenie check.php (oczywiście w katalogu docelowego skopiowanego projektu) i mam komunikat:
[Ok] Your system is ready to run Symfony project
uruchamiam serwer i na http://localhost:8000 pojawia się serwis roboczy, tyle działa przynajmniej
niestety normalna wersja nie startuję dalej, generuję się ten sam błąd.
Wykonałem także:
- php console doctrine:mapping:info - odpowiedź bez błędów
oraz
- php console cache:clear - również poprawnie
oraz
- php composer.phar update - także przeszło bez problemów

Czy macie może jakieś pomysły ?

Pilsener
Mi to wygląda na niezgodność mapowania ORMa - w jednym bundlu masz np. XML a w drugim adnotacje.
Ewentualnie zła konfiguracja - ustawienie na mapowanie przez XMLe przy braku takowych.
Najprościej sprawdzić, czy na hostingu jest taki plik, jeśli nie ma to mamy złą konfiguracje lokalną, jeśli jest to po prostu nie skopiowaliśmy wszystkich plików.
grasss
Na serwerze jak i na lokalu są te same pliki, są dwa rodzaje php i xml
- User.php - znajduje się w Public_html/src/Applications/Sonata/UserBundle/Entity
- User.orm.xml - znajdusię się w Public_html/src/Applications/Sonata/UserBundle/Resource/config/doctrine
oraz
- User.orm.xml w Public_html/vendor\friendsofsymfony\user-bundle\FOS\UserBundle\Resources\config\doctrine

Wydaje mi się ze jest problem w różnicy konfiguracji Apache między hostingiem a localem, działająca wersja jest na hostingu w home.pl, tam mam kilka kopi działającego serwisu, wystarczyło skopiować pliki do nowego katalogu i podpiąć nową bazę.

Dołączam plik config.yml

1. config.yml
  2. # Doctrine Configuration
  3. doctrine:
  4. dbal:
  5. default_connection: default
  6.  
  7. connections:
  8. default:
  9. driver: %database_driver%
  10. dbname: %database_name%
  11. user: %database_user%
  12. host: %database_host%
  13. password: %database_password%
  14. charset: UTF8
  15. server_version: 5.6
  16. options:
  17. 1002: "SET NAMES 'UTF8'"
  18.  
  19.  
  20. types:
  21. json: Sonata\Doctrine\Types\JsonType
  22.  
  23. orm:
  24. auto_generate_proxy_classes: %kernel.debug%
  25. default_entity_manager: default
  26.  
  27. entity_managers:
  28. default:
  29. mappings:
  30. BitgrindMbusinessCore:
  31. type: yml
  32. dir: "%kernel.root_dir%/../src/Bitgrind/MbusinessCoreEntityMappings"
  33. alias: 'BitgrindMbusinessCore'
  34. prefix: 'Bitgrind\MbusinessCore'
  35. is_bundle: false
  36. BitgrindMbusinessBundle: ~
  37. BitgrindMbusinessSaleBundle: ~
  38. BitgrindMbusinessWarehouseBundle: ~

Koledzy może któryś z was by się podjął przeniesienia mi tej aplikacji na lokal oczywiście nie za darmo ?
Pyton_000
Wywalałeś katalog cache?
grasss
Nie, nie wywalałem tego katalogu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.