Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DIV'y + css + tło w postaci obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
patigo
witam,

Czy mógłby mi ktoś poradzić jak wykonać tło w divie za pomocą obrazka?
chodzi o to aby tło składało się z 3 obrazków:

1obrazek będzie miał zaokrąglony bok lewy
2 obrazek bedzie prosty
3 będzie zaokrąglony z prawej strony

wszystkie będą miały wysokość 14px a chodzi o to aby uzyskać efekt "przycisku" z zaokrąglonymi krawedziami.

ma ktoś może jakieś sugestie??
revyag
A dlaczego chcesz ciąć tak mały obrazek ? Nie łatwiej wstawić cały ? snitch.gif
patigo
chodzi o to aby szerokość diva ustalała się automatycznie względem długości tekstu. te boczne obrazki będą miały nie wiecej jak po 5px szerokości a środkowy 1px .
revyag
To zrób trzy divy obok siebie. Każdemu nadaj właściwość float:left i jako ich tło daj te obrazki.
Fipaj
a nie lepiej skorzystać z tego: http://pro.html.it/esempio/nifty/ ?
patigo
O właśnie o to mi chodziło mniej więcej na co wskazal Fipaj. WIELKIE DZIKI!
revyag
Inaczej tego nie zrobisz. Co do tego linka który podał @Fipaj to według mnie za dużo roboty, poza tym to jest zaokrąglanie bez obrazków. Chyba że to Cię satysfakcjonuje.
patigo
zaokrąglanie też może być, jak masz jeszcze jakieś pomysły to chętnie zaczerpne.
yavaho
Najmniej pracy (i najmniej kodu) jest gdy obrazek sie potnie na dwa kawalki: prawy i lewy. I nie beda one ukladane obok siebie tylko jako dwie warstwy jedna na drugiej z tym ze jedna warstwa do prawej strony a druga do lewej (jedna warstwa musi byc na tyle dluga aby nie zabraklo tla dla dlugiego wyrazu).
<div><a></a></div>
Jedno tlo bedzie w tagu <div> po prawej, a drugie w tagu <a> po lewej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.