Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Virtualhost problem z www
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
maciejk
Zalozylem virtualhost strona.domena.pl i wszystko dziala ale jak wpisuje www.strona.domena.pl to wyswietla mi sie domena.pl , jak zrobic zeby to tez dzialalo z www?
bendi
Cytat
Zalozylem virtualhost strona.domena.pl i wszystko dziala ale jak wpisuje www.strona.domena.pl to wyswietla mi sie domena.pl , jak zrobic zeby to tez dzialalo z www?

A zmienils wpis w pliku etc/hosts

dla win XP plik znajduje sie (zakladajac ze c to partycja systemowa)

C:WINDOWSsystem32driversetc
maciejk
zmienilem wyglada to tak:

moje ip domena.pl
moje ip strona.domena.pl
bendi
Cytat
zmienilem wyglada to tak:

moje ip   domena.pl
moje ip   strona.domena.pl

Nooo restart serwera i powinno byc ok biggrin.gif

(pamietaj zeby dodac tez te same wpisy na 127.0.0.1)
maciejk
i nie jest ok bez www dziala a gdy dodam www.strona.domena.pl to juz nuie dziala wyswietla mi zawartosc domena.pl a nie strona.domena.pl sad.gif
bendi
Cytat
i nie jest ok bez www dziala a gdy dodam www.strona.domena.pl to juz nuie dziala wyswietla mi zawartosc domena.pl a nie strona.domena.pl sad.gif

Ehhh no to dodaj do pliku hosts tez z www aaevil.gif

Pewnie jest inny sposob, ale u ten dziala w powodzeniem biggrin.gif
maciejk
zrobilem nowy wpis w httpd conf tylko ze z www i dziala ,ale wolalbym jakis inny sposob....
maciejk
a jeszcze jedną sprawe mam, jak chce zeby virtualhost prowadzil do:
"mojeip:okreslony port" bo jak wpisuje to w doc root to nie dziala.
adwol
Cytat
a jeszcze jedną sprawe mam, jak chce zeby virtualhost prowadzil do:  
"mojeip:okreslony port" bo jak wpisuje to w doc root to nie dziala.

Kod
Listen ip:port
wewnątrz <VirtualHost>
maciejk
A bylbys tak mimly i napisal mi ten kod w calosci bo nie wiem co z document root itp. Bede wdzieczny.
adwol
Cytat
A bylbys tak mimly i napisal mi ten kod w calosci bo nie wiem co z document root itp. Bede wdzieczny.

No ale skąd ja mam wiedzieć gdzie Ty masz document roota od tej wirtualki? Wsadź sobie do VirtualHost, ServerName, DocumentRoot i tego Listen. Na początek to powinno ruszyć.
maciejk
podczas uruchamiania sie apacha wyskakuje blad ze listen nie moze byc w virtualhost sad.gif
adwol
Cytat
podczas uruchamiania sie apacha wyskakuje blad ze listen nie moze byc w virtualhost sad.gif

No, jasne... Sorry... Daj to w samym VirtualHost i zobacz czy o to Ci chodziło:
Kod
<VirtualHost ip:port>
maciejk
Ale mi nie chodzi o to zeby virtualhost byl na niestandartowym porcie tylko zeby adres ip:niestandartowy port byl wywolywany przez: nazwa.domena.pl, chodzi mi tu konkretnie o serwer pocztowy ktory mozna uruchomic tylko za pomoca: ip :jego port ,ale nie chce mi sie tego za kazdym razem wpisywac wiec chce zeby to mozna wywolac przez virtualhost np. poczta.domena.pl.
adwol
Cytat
Ale mi nie chodzi o to zeby virtualhost byl na niestandartowym porcie tylko zeby adres ip:niestandartowy port byl wywolywany przez: nazwa.domena.pl, chodzi mi tu konkretnie o serwer pocztowy ktory mozna uruchomic tylko za pomoca: ip :jego port ,ale nie chce mi sie tego za kazdym razem wpisywac wiec chce zeby to mozna wywolac przez virtualhost np. poczta.domena.pl.

Aaaa...
To musisz umieścić w konfiguracji serwisu poczta.domena.pl przekierowanie na adres z innym portem.
Kod
Redirect / http://inny.adres:port/

Inaczej tego raczej nie zrobisz bo jak przeglądarce nie podasz numeru portu to domyślnie łączy się na 80 i żadna konfiguracja serwera nie ma na to wpływu.
maciejk
i gdzie to mam wpisac? do virtualhost?
adwol
Cytat
i gdzie to mam wpisac? do virtualhost?

Tam gdzie masz definicje poczta.domena.pl.
maciejk
wielkie dzięki za całą pomoc, wszystko juz działa tak jak chciałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.