Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak dopasować długość tabeli po lewej do tabeli po prawej ?[div]
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
ticzax
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, więc na początku chciałem się przywitać winksmiley.jpg
Tworząc stronę opartą o divy (robię to od niedawna, na razie hobbystycznie) napotkałem na taki problem:

Tworzę stronę, gdzie po lewej stronie jest menu, a po prawej stronie content. Chcę, aby długość menu była zależna od długości contentu, tj. gdy dodam więcej tekstu do contentu długość menu ma się wydłużyć zgodnie z długością contentu (mają być takie same) - co tym samym da mi efekt tła w menu, nie będzie tam pustego pola ...

Jak na razie nie jest to problemem pod IE (na pierwszy rzut oka laika), jednak pod FF strona wygląda tak jak wygląda worriedsmiley.gif

oto link: http://ticzax.radiohost.pl/www/div/div.htm

Kod CSS (wybrałem tą część, która ma znaczenie wg. mnie):
Kod
#content{
    width: 750px;
    height: 410px;
    background-image: url(img/bg_content2.jpg);
}
#lewo{
    width: 169px;
    float: left;
    background-image: url(img/bg_lewo.jpg);
    overflow: visible;
}
#prawo{
    float: right;
    background-image: url(img/bg_content.jpg);
    width: 581px;
}
#stopka{
    width: 100%;
    height: 28px;
    background-image: url(img/bg_stopka.jpg);
}

Problem numer dwa, który mnie spotkał, to "nieruszająca" się stopka .. tj. image idzie w dół razem z divem content, a tło, które było w divie stopki zostaje w miejscu pod FF ...

Dziękuję z góry za pomoc ;-))

EDIT:
Postanowiłem się z tym pobawić dalej, poczytać poradniki i kursy ... zrobiłem to tak i działa:
do głównego div'a - u mnie #content - dodałem:
Kod
display: table;

Wszystko działa ... więc teraz pytam, czy w ten sposób rozwiązany problem jest zgodny ze standardami i czy można to rozwiązać inaczej, praktyczniej ? Bo ten sposób śmierdzi mi znowu tabelkami w divach, a przecież po to stosuję div;y, żeby nie budować szkieletu na tabelach winksmiley.jpg
yaotzin
Hej pamiętam że miałem podobny problem i rozwiązywałem go skrypatami w JS... A czy to jest zgodne ze standardami hm... cholera go wie biggrin.gif FLASH też nie jest zgodny ze standardami a zamiast tego powinno być stosowane SVG i co ile osób go stosuje... na temat standardów nie wypowiadam się smile.gif
gekon
Jest zgode ze standardami bo display może przyjąć taką wartość, pytaniem jest czy jest eleganckie. Otóż nie. Jedynym eleganckim rozwiązaniem problemu jest użycie takiego obrazka, który imitowałby wysokość: http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns/.

A co do Flasha to najwyżej wstawniae go może nie byc (ale nie musi) zgodne ze standardami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.