Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada serwera aby obslugiwal tylko localhost!!
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
DannyM
Prosze o rade co trzeba ustawic w apachu aby nie udostepnial zawartosci dysku jako index tylko aby robil to jako localhost :?:
Mam serwer i chce tylko na nim pracowac gdy pisze programy w php ale mam stale lacze i nie chce aby kazdy przegladal moj DocumentRoot.
ServerName localhost i tak udostepnia zawartosc.
Mam nadzieje, ze wyjasnilem to dokladnie. Prosze o pomoc smile.gif

BTW: Czy jest gdzies opis funkcji apacha po polskiemu :?:
FiDO
1. Do sekcji <Directory /> </Directory> dodaj:
Kod
Order Deny,Allow

Deny from all

Allow from localhost

2. Prostsza metoda, zmien:
Kod
Listen 80

na
Kod
Listen 127.0.0.1:80

Spowoduje to zbindowanie socketa Apache'owego tylko na tym IP ktore podasz, a nie na wszystkich pod ktorymi jest widziany Twoj komp (czyli tez tym zewnetrznym).
DannyM
Czy to wystarczy questionmark.gif

"Order Deny,Allow
Deny from all
Allow from localhost "

Dodalem to i nadal w sieci widac moj index pod domena SDI

Czy mam zamiast Listen 127.0.0.1:80 wpisac swoje IP??
FiDO
Cytat
Czy to wystarczy questionmark.gif

"Order Deny,Allow  
Deny from all  
Allow from localhost "

Dodalem to i nadal w sieci widac moj index pod domena SDI

Ze swojego kompa wejdziesz pod kazda domena..
Sprobuj wejsc z innego (powinno sie nie dac).
Cytat
Czy mam zamiast Listen 127.0.0.1:80 wpisac swoje IP??

Wpisujesz te IP, na ktorym ma stac serwer. Jak wpiszesz 127.0.0.1 to strony beda widoczne tylko kiedy bedziesz wpisywal w przegladarce ten IP lub domene, ktora "przekieruje" na ten IP (np. localhost). Jak wpiszesz IP swojego SDI to beda mogli wejsc wszyscy...
Jak nie wpiszesz zadnego IP, tylko sam port (tak jak jest domyslnie) to serwer bedzie stal na kazdym IP, ktore posiadasz (localhost, sdi i ewentualnie jak masz jeszcze karte sieciowa).
DannyM
Tak czy siak chyba zadzialalo. Musialem usunac pliki i cache. Dziekuje za rade. Zastosowalem obie mozliwosci. Prosze jesli mozesz wyjasnij mi jak ustalic IP ktore moga wchodzic na serwer smile.gif Pozdrawiam
DannyM
O.k nasze posty sie minely smile.gif
FiDO
Cytat
Tak czy siak chyba zadzialalo. Musialem usunac pliki i cache. Dziekuje za rade. Zastosowalem obie mozliwosci.

To sa alternatywne mozliwosci, jedna wystarcza w zupelnosci winksmiley.jpg
Cytat
Prosze jesli mozesz wyjasnij mi jak ustalic IP ktore moga wchodzic na serwer smile.gif Pozdrawiam

To musialbys zrezygnowac z drugiej metody, coby serwerek "stal" na wszystkich IP i zmodyfikowac nieco pierwsza metode:
Kod
<Directory />

...

...

Order Deny,Allow

Deny From All

Allow From IP1 IP2 IP3 ...

</Directory>

gdzie jako IP1 IP2 IP3 ... podajesz adresy "dozwolone".
DannyM
O.k bardzo mi pomogles. Dziekuje za wyjasnienia. A moze masz gdzies adres do dokumentacji apacha po polskiemu questionmark.gif
FiDO
Niestety nie... ale polecam nauke angielskiego, wierz mi.. przyda sie nieraz aaevil.gif
DannyM
Nie jest tak zle z angielski ale potrzeba wiecej czasu na zrozumienie :wink:

Znalazlem cos takiego smile.gif
http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/html/apacz-manual.htm
FiDO
No widzisz... Jak chcesz to potrafisz winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.