Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
MarcinTryka
Witam. Nie mogę skonfigurować mod_rewrite. Zainstalowalem Apache, php, mysql. Szukałem informacji w internecie ale niestety nijak sie maja do mojej sytuacji.

System: Ubuntu 7.04.
Apache 2.2.3
W pliku httpd.conf mam pusto. Cała konfiguracja jest w pliku /etc/apache2/pache2.conf

Mam tam min.:
# Include module configuration:
Include /etc/apache2/mods-enabled/*.load

i analoicznie do innych modułów mam w mods-enabled link do pliku modułu rewrite.load, czyli sam moduł powinien być ładowany.
Ponadto wstawiłem na końcu pliku konfigoracjnego coś co znalazłem na jakimś forum (nie było tego wcześniej):

<Directory />
Options FollowSymLinks
AllowOverride All
</Directory>

restart apacza i jak nie działało tak nie dziala. Błąd w htaccess odpada. Próbowałem tworzyć jakieś proste reuły, przenosilem skrypty z hostingow .... u innych działa, a u mnie nie :/
prgTW
Ja tak ku dopełnieniu Twojej wypowiedzi zapytam czy w htaccess jest linia "RewriteEngine on" ?

Ja u siebie (co prawda Windows) sprawdzam w htaccessie tak:
Kod
<IfModule !mod_rewrite.c>
    mod_rewrite is required
</IfModule>

RewriteEngine on
...

Możesz tak sobie sprawdzić i odpalić, jak będzie błąd serwera 500 (zły konfig) to będzie wiadomo że mod_rewrite w ogóle nie załadowany (na linuksie akurat będzie u Ciebie mod_rewrite.so o ile się nie mylę, bo nie robię na linuksie)
MarcinTryka
Jest :/ i zachowuje sie tak jaky go nie bylo (brak pliku/katalogu).

Co do załadowania modułu, to funkcja phpinfo() daje mi:

1) w tabeli standard
url_rewriter.tags a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset= a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset=
2) w tabeli apache2handler, w Loaded modules mam min. mod_rewrite

Zastanawia mnie to:
  1. <Directory />
  2. Options FollowSymLinks
  3. AllowOverride All
  4. </Directory>

Bo to tak troche na głupa wstawiłem na końcu. Czy nie potrzebuje czegoś jeszcze? Oprócz załadowania modułu i tego powyżej?
Pare miesięcy wcześniej próbowałem instalować Apache+php+mysql na win XP i na ubuntu 6 i mimo iż znajomi mi mówili że im mod rewrite działa od razu po instalacji, to u mnie była identyczna sytuacja. Dodam jeszcze że to było na trzech różnych kompach i za każdym razem ściągam najnowsze wersje przed instalacją. Codo poprawności .htaccess to raczej nie mam wątpliwości. robiłem takie same rzeczy na zewnętrznych hostingach i dzialały bez najmniejsego problemu...
seaquest
A może by tak sprawdzić co zawiera error_log apache'a?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.