Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO w az.pl
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
MarcinTryka
Witam
Programuję w ZendFramework. Do swojej aplikacji potrzebuję aktywnego PDO. W az.pl mam z tym problem. teoretycznie jest tam php 5.2.4 i on powinien miec PDO wbudowane ... ale jednak nie dziala. Skrypt:
  1. <?php
  2. if (!extension_loaded('pdo_mysql')) {
  3. // If not loaded we could try loading it manually
  4. $prefix = (PHP_SHLIB_SUFFIX == 'dll') ? 'php_' : '';
  5. if (!@dl($prefix . 'pdo_mysql.' . PHP_SHLIB_SUFFIX)) {
  6. die('pdo_mysql unavailable');
  7. }
  8. }
  9. ?>

zwraca mi informacje 'pdo_mysql unavailable'. Nie bardzo wiem co z tym zrobic. W pomocy az.pl jest napisane:

Czy mogę zmienić parametry php?

Tak, możesz zmieniać parametry php za pomocą plików .htaccess lub umieszczając w katalogu domowym własny plik php.ini z własną konfiguracją. Na wszystkich serwerach dostępne jest php5.

No i właśnie tylko tyle na ten temat znalazłem. Nie mam pojęcia jak to ma wyglądać. czy w katalogu domowym ma byc dostępny kompletny plik php.ini, czy tylko cos co bedzie do niego dopisywane? Pozatym nierjak nie moge zauważyć działania takiego pliku ini. może ma ktoś pomysł co tam wpisać żeby napewno zobzaczyć jakieś efekty? A może ktoś już walczył z PDO na az.pl i mi podpowie co z tym zrobic?
kicaj
Myles ze az.pl ma jakis support dla uzytkownikow, tam zadaj pytanie
orideith
A nie lepiej "wypluć" phpinfo(); tam jest informacja czy jest wkompilowane PDO
Pozdrawiam.
webdice
Kod
Czy mogę zmienić parametry php?

Tak, możesz zmieniać parametry php za pomocą plików .htaccess lub umieszczając w katalogu domowym własny plik php.ini z własną konfiguracją. Na wszystkich serwerach dostępne jest php5.

Wgraj swój plik php.ini oraz zmień linijkę:

Kod
;extension=php_pdo.dll
;extension=php_pdo_mysql.dll

na

Kod
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll

Możliwe że możesz mieć problem z tym plikiem, najlepiej jeśli miałbyś jakiś przykładowy z az.pl.
MarcinTryka
w phpinfo() nie ma nic o PDO z mysql. wogole nie ma tej tabelki PDO. Co do pomocy technicznej, to oczywiscie maja i bede ich meczy. niestety ja teraz mialem na swojej stronie konczyc wprowadzanie materialow ze starego serwera (i CMSa)... A tu taka niespodzianka w piatek ze Zend Framework nie pojdzie :/

Mialem nadzieje ze ktos sie z tym spotkal na az.pl

Dziekuje bardzo za checi, jak bede mial rozwiazanie to napisze
webdice
Przecież napisałem Ci co możesz zrobić.
sf
LOL tongue.gif ja napisałem od razu i mi dodali pdo_pgsql winksmiley.jpg

potem ludzie narzekają, że nie ma na serwerach pdo... a wystarczy napisać, w końcu płacisz za to ;>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.