Uruchomiłem moda, odpaliłem przepisywanie linków i wszystko cacy, ale jest kilka problemów:
Strona główna+ porcjowanie
mojastrona.pl/artykuly/index.php mojastrona.pl/artykuly/index.html
mojastrona.pl/artykuly/index.php?a=2 mojastrona.pl/artykuly/index,2.html
Napisałem prostę regułę, która mi to zmienia:
RewriteRule ^index.htm$ index.php [L]
ale chciałbym aby user miał możliwość zmiany nazwy pliku z artykułami, np. na taki:
mojastrona.pl/artykuly/jego_arty.php
Da się jakoś dobrać regułę, czy trzeba zczytywać nazwę pliku i generować .htaccess dynamicznie przy każdym ładowaniu strony?
Filtrowanie i sortowanie
mojastrona.pl/artykuly/index.php?kat=kategoria&sort=rozmiar&a=2 mojastrona.pl/artykuly/kategoria,rozmiar,3.html
napisałem znów regułę i działa, ale znów sukces połowiczny, bo:
- co gdy user wybierze tylko kategorię, albo tylko sortowanie? Typu:
mojastrona.pl/artykuly/index.php?kat=kategoria - pokaż tylko art. z kategorii "kategoria"
mojastrona.pl/artykuly/index.php?sort=rozmiar - sortuj wg rozmiaru
Albo nie ma numeru strony? Dodatkowo będzie jeszcze rosnąco/malejąco. Jak wpisze regułę:
- sortowanie/filtr/numer strony to gdy jest tylko sortowanie/numer_strony to nie działa

Jak rozwiązać ten problem?
Wyświetlanie artykułów:
Zależy mi bardzo na tym, aby adres do artykułu wyglądał tak:
mojastrona.pl/artykuly/tytul-artu.html (tytuł ma być unikalny)
I znów prosta reguła działa, ale gdy mam:
mojastrona.pl/artykuly/tytul-artu,2.html - strona druga artykułu
mojastrona.pl/artykuly/tytul-artu,kom,2.html - ale tu już strona druga, ale do komentarzy do tego artykułu
Jak to jakąś wspólną koncepcją ogarnąć?

Podsumowując:
zmienna1/zmienna2/zmienna3 - nie dość że np. zmienna 2 nie musi wcale w adresie występować, to jak sprawić, aby przepisywać ją na właściwą nazwę? Przecież jak zrobię:
plik-artykuly,filtr-kategoria1,kolejnosc-rosnaco,strona-2.html - to ładny adres przestaje być ładny i niewiele się różni od:
artykuly.php?filtr=kategoria1&kolejnosc=rosnaco&strona=2