Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomocy, Apache, Vista, i COŚ nie działa:(
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
kafi44
Witam

mam pewien problem, szukalem rozwiazan w necie ale akurat na ten temat nie bylo mowy.
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Visty business(niestety na moim laptopie nie moge zainstalowac XP:/) i chcialem postawic server apacha, niestety po wielu perypetiach nic z tego nie wyszlo, potem pomyslalem ze zainstaluje krasnala bo tam niby wszystko pieknie skonfigurowane, zainstalowalem go jako administrator, ustawilem port na 81, wszystko sie odpala, zadnych bledow, wszystko jak z bajki...ale....no wlasnie i tu jest problem, gdy sprawdzam http://localhost/ otwiera mi sie pusta strona( bez "It work's, czy tablicy z parametrami servera, czy katalogami) po prostu pusta strona
niby wszystko dziala ale zwykle sprawdzenie localhosta jednak nie dziala a powinno cos innego byc niz pusta strona:(
moze czegos nie ustawilem, nie wiem, ma ktoś jakiś pomysl co to moze byc?
envp
Skoro strona sie wyświetla to znaczy, że działa. Pod Vistą na pewno śmiga WAMP więc polecam gorąco ma naprawde dużo opcji (mówie o włączaniu modułów do php ia apacha przez wybieranie w menu - zero grzebania w konfigach) dodatkowo ma opcjie test port 80 czyli dla Twojego przypadku by się nadało smile.gif
nevt
Jeżeli na laptopa masz wykupiony OEM Visty to legalnie możesz zainstalować sobie XP PL. Potrzebny ci jakikolwiek nośnik. Dzwonisz do wsparcia technicznego Microsoft, podajesz swój klucz do Visty i oznajmiasz, że chcesz zrobić downgrade do XP. Chłopcy z Microsoftu blokują twój klucz Visty i w zamian podają ci klucz do XP. To spawdzona informacja - przetrenowałem to osobiście...

Pozdrawiam.
kafi44
nieco odbieglismy od problemu no ale ok:P

mam oryginalne plytki zarowno visty jak i xp oraz laptopa hp pavilion dv9640 ktory juz przy zakupie mial viste home premium, probowalem roznych trikow no ale nie da rady zainstalowac xp( mam xp z sp2) plyta z xp nie posiada bowiem kontrolerow do dysku twardego tegoz laptopa i podczas instalacji oznajmia mi ze nie wykrywa dysku i przerywa instalacje, z poziomu visty tez jest niemozliwe zainstalowanie wczesniejszego systemu....wyglada na to ze nowsze laptopy sa przystosowane tylko i wylacznie pod viste a dziadek xp odchodzi powoli w zapomnienie:/
nevt
heh - też przez to przeszedłem...

poszukaj na stronce producenta laptopa, czy nie ma programiku który generuje dyskietkę (tak - dyskietkę) ze sterownikiem do dysku SATA dla potrzeb instalacji XP. Potem w czasie instalacji XP (na samym początku) naciskasz F6 - zaznaczając, że chcesz wgrać własny sterownik HDD. Później XP poprosi cię o włożenie dyskietki i instalka powinna rozpoznać twój dysk...

u mnie się tak nie udało - nie mam wbudowanego FDD, a FDD podpiętego na USB biedny instalator XP nie chciał zobaczyć.

ale jest jeszcze jedna możliwość - i z niej skorzystałem - w BIOS'ie lapcia wyłączyłem parametr o nazwie 'SATA native mode' - i od tej chwili XP widziało dysk jak o zwykły IDE - instalka poszła bez problemów. co ciekawsze - zrobiłem testy nie nie ma zauważalnego spadku wydajności dysku w tym trybie.

a czy cała operacja się opłaca? mój laptop pod Vistą ledwo dyszał... na odpalenie systemu czekałem prawie 3 minuty, Word podnosił się prawie minutę, cały czas w czasie pracy wariował dysk twardy... a pod XP mam teraz postawione pełne środowisko developerskie (Apache, PHP, MySQL) mnóstwo softu sieciowego i do obróbki grafiki , CZTERY przeglądarki (FF2, IE6, IE7 i O9) - i wszystko śmiga aż miło

sam wyciągnij wnioski, pozdrawiam...
kafi44
smuteczek sadsmiley02.gif
nie mam w biosie opcji o ktorej wspomniales, nie mam wbudowanej stacji fdd i nie mam zewnetrznej zeby sprawdzic...
chyba jestem skazany na viste:/
co prawda widzialem na sieci win xp przerobiony przez kogos, ktory zawieral dodatkowe sterowniki do dyskow, no dobra zeby byc szczerym to juz nawet przetestowalem ta instalke:P wykryla dyski ale na dalszym etapie instalacji cos sie sypalo(niebieski ekran)

co do Wampa to jeszcze nie mialem czasu sprawdzic....no ale co z tym krasnalem, aha zapomnialem dodac ze gdy sprawdzam localhost to to samo jest gdy apache jest wlaczony i gdy jest wylaczony - otwiera sie czysta strona i tyle....gdzie moze byc problem?
envp
OT: Vista jest dobrym systemem operacyjnym...
kafi44
nikt nie twierdzi ze jest zlym systemem....ale na pewno brak mozliwosci zainstalowania innego systemu nie jest dobra opcja:/

zgodnie z rada zamienilem krasnala na wampa, racja wszystko jest ok, server niby online....ale problem ciagle nie rozwiazany!!!!:-( nadal nic tylko blank page, gdy sprawdzam localhosta na mozilli to jest pusta strona a gdy sprawdzam na IE7 to jest the page cannot be found, 404 error, z tego wynika ze moze cos w systemie mam nie tak ustawione, ale co?:-/
werek
tak sie zastanawialem i nie wiem jak ci to powiedziec.

napisales ze ustawiles port 81 a jak widze z twojego opisu problemu probujesz sie ladowac na 80 (ktory nie dziala. w takim wypadku powinienes wejsc na adres http://localhost:81/ bo to bedzie prawidlowy port dla twojej konfiguracji.

ps. apache juz od dawna byl i jest kompatybilny z vista, obsluga uslug niewiele sie zmienila
kafi44
nie wiedziales jak to powiedziec ale ciesze sie ze jednak to zrobiles....szacuneczek przyjacielu i wielkie dzieki, dziala! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.