Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JOIN z countem i grupowaniem...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ania-678
Witam.

Mam takie zapytanie SQL (via PHP) :

1. SELECT table1.nazwa, count(table2.id) AS count, table2.type FROM table1 LEFT JOIN table2 ON table1.cat_id = table2.cat_id WHERE table2.number ='.$lnum.' AND table2.added="Y" GROUP BY table1.cat_id ORDER BY table1.id ASC

Ono samo jest poprawne tyle że Ja chcę zrobić tak że nawet jak NIE BĘDZIE rekordów z table2 do grupowania to zwróciło table1 a dla count(table2.id) przypisało 0 bo aktualnie to wcale nie zwraca nazwy która nie ma nic z table2 do zgrupowania. Da się to jakoś obejść ?
acztery
a moze RIGHT JOIN albo INNER JOIN .
JoShiMa
Jeśłi ma uwzględniać nawet rekordy które nie mają odpowiedników w tabeli 2 to musi być LEFT OUTER a nie INNER. INNER daje tylko rekordy które mają powiązanie w drugiej tabeli.

Czemu nie dasz count(table1.id). Przecież to wszystko jedno co liczysz. Bo liczysz rekordy tabeli powiązanej.

Jeśli chcesz zaś policzyć ile masz niepustych rekordów w table2 spróbuj podzapytania (między SELECT a FROM.)
Ania-678
Żaden z tych sposobów nie zwraca niepowiązanych wierszy...

Cytat
Czemu nie dasz count(table1.id). Przecież to wszystko jedno co liczysz. Bo liczysz rekordy tabeli powiązanej.

Dlaczego w taki sposób dać?

EDIT: Już wiem co jest - te warunki w WHERE sypią wszystko, chyba trzeba to jakoś inaczej rozplanować... worriedsmiley.gif
JoShiMa
count(table2.id) zwraca Ci liczbę rekordów w tabeli table2. Jeśli dasz LEFT OUTER JOIN to dla każdego rekordu z table1 zostanie przypisany powiązany z nim rekord z table2, a jesłi takiego nie ma to rekord pusty (same NULLe) bo tak działa OUTER. Wtedy count(table2.id) zwróci Ci sumę rzeczywistych rekordów w tabeli table2 wraz z tymi wygenerowanymi pustymi, czyli to samo jak byś dał count(table1.id).

Może pokaż jaką masz strukturę tych tabel, jak wyglądają rekordy i co dokładnie chcesz wyciągnąć, czyli jak powinny wyglądać rekordy wyciągnięte SELECTem, który chcesz skonstruować. Będzie łatwiej pomóc.
Ania-678
Rozwiązałam to w inny sposób dodając do table1 pole gdzie przechowuję ilość z table2, którą aktualizuje przy UPDATE z podSELECTem. happy.gif
dr_bonzo
1. LEFT JOIN == LEFT OUTER JOIN
2. INNER JOIN sie tu nie przyda
3. Problem jest z tym WHERE ktore po zjoinowaniu odrzuca ci rekordy z nullami

Kod
SELECT table1.nazwa, count(table2.id) AS count, table2.type
FROM table1
LEFT JOIN table2 ON table1.cat_id = table2.cat_id
WHERE (table2.number ='.$lnum.' OR table2.number IS NULL)  AND (table2.added="Y" OR table2.added IS NULL )
GROUP BY table1.cat_id ORDER BY table1.id ASC
Ania-678
Dzięki. Co prawda już inaczej to będzie ale przyda się na przyszłość winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.