Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL] Za dużo połączeń
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Cezar708
Cześć

używam Postgresa 8.2.7 i mam problem, ponieważ od jakiegoś czasu zbyt często pojawia się komunikat:
Kod
Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL:  sorry, too many clients already

Oczywiście zwiększyłem limit połączeń (dwukrotnie) i problem po jakimś czasie powrócił, a nie mogę przecież siedzieć przy konsoli i co chwila restartować serwer.

Dodam, co na pewno istotne, liczba odsłon i użytkowników się nie zwiększyła. I ogólnie ruch nie zwiększył się.
Po prostu od jakiegoś czasu tak się zaczęło dziać i całkowicie nie mam pojęcia jak temu zapobiec.

Pozdrawiam
Cezar708
BartekN
Większe znaczenie będzie miała tutaj konfiguracja firewalla na serwerze. Sprawdź w logach jaki IP lub pula adresów tak Ci flooduje db i serwer. Może to jakiś robot czy cuś winksmiley.jpg
Cezar708
No właśnie nie, liczba połączeń się nie zwiększyła, podejrzewam, że problem jest z pg_pconnect()... przeszukam skrypty i sprawdzę, czy który z piszących nie wrzucił gdzieś takiego połączenia

Pozdrawiam
batman
Problemem jest pg_pconnect. Zamień to na pg_connect i powinno śmigać.
Cezar708
Tak, jak napisałem wcześniej problem był z pg_pconnect() nie zamykałem połączeń i się zrobiła długa kolejka...

ech sorry za śmiecenie fora.

Pozdrawiam
Cezar708
dr_bonzo
Moze komus w przyszlosci sie ten topik przyda smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.