jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego, jeżeli został źle umieszczony proszę administratorów o jego przesunięcie.
Borykam się z pewnym problemem. Mianowicie staram się zrobić statystyki ogłoszeń (licznik ogłoszeń) dla drzewa kategorii wielopoziomowego.
Zrobiłem dwie osobne tabele. Jedna na drzewo kategorii, druga na statystyki dla kategorii.
Pierwsza tabela: category_tree (ID, parent_id, category_name)
Druga tabela: category_stats (ID, cat_id, reg_id, count)
Napisałem kawałek kodu:
<?php $cat = $data_cat['id']; $reg = $data_reg['id']; $GET_ADVERTS = mysql_query("SELECT * FROM adverts WHERE status='2' AND category='$cat' AND region='$reg'"); //mysql_query("INSERT INTO category_stats VALUES ('', '$cat', '$reg', '$count')"); } } } } ?>
Ten kod działa w miarę ok. tzn. zlicza mi ogłoszenia dla danej kategorii i regionu. Problem pojawia się gdy jakaś kategoria ma dzieci. Wtedy liczba ogłoszeń rodzica powinna być sumą liczby ogłoszeń dzieci i za to właśnie nie wiem jak mam się zabrać

Obrazowo:
Na stronie głównej serwisu znajduje się lista kategorii rootowych. Kategoria DOM nie ma dzieci i znajduje się w niej 10 ogłoszeń - wszystko wyświetla się dobrze. DRuga kategoria BUDOWNICTWO ma już dzieci jednak licznik wskazuje zero ponieważ mój skrypt obliczył tylko ogłoszenia dla BUDOWNICTWO które ma ID 2, a nie dla DZIECI tej kategorii. Licznikiem kategorii BUDOWNICTWO powinna być suma ogłoszeń DZIECI.
Pozdrawiam i proszę o pomoc