Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problematyczne usuwanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Stasio
Witam smile.gif
Mam stworzoną baże danych z newsami, w której mam pole id(z autoincrement). dodawanie, edycja wszystko ładnie działa. Ale jeśli usuwam jakiś rekord ze srodka(np. newsów jest 30 a usuwam szesnasty) to sypie mi sie porcjowanie zapytań(nesów). Porcjowanie polega na tym, że zliczana jest ilość wszystkich rekordów. Więc jeśli usune kilka rekordów ze środka to bede miał ich np. 20 a niekóre rekordy będą miały id 31,32,33 itd... I wtedy to moje porcjowanie się sypie.

Moje pomysły
- myślałem, że jest jakąś funkcja, która by po kazdym usuwaniu zmieniała tak id żeby były po kolei(np. mam id 1,3,6 i żeby zamieniał 1,2,3). ale tu mam problem bo wtedy trzeby by jeszcze updatować baze danych z komentarzami. wię cto chyab odpada
- moze jest jakaś funkcja która by wypisywała id np. ostatnich 5 rekordów.albo jakiś 5 ze srodka

Ps. Witam na nowym forum - mój pierwszy post smile.gif
Ps2. Thx z góry za pomoc
spenalzo
Porcjowanie? Prosze bardzo wskazówka - w kolejnych zapytaniach dajesz np. ak:
[sql:1:8cfb099c75]LIMIT 0,5[/sql:1:8cfb099c75]
[sql:1:8cfb099c75]LIMIT 5,5[/sql:1:8cfb099c75]
[sql:1:8cfb099c75]LIMIT 10,5[/sql:1:8cfb099c75]
[sql:1:8cfb099c75]LIMIT 15,5[/sql:1:8cfb099c75]
Czyli pierwsza liczba to od którego enwsa, a druga to ilość pobranych newsów.
Jeżeli do tego użyjesz
[sql:1:8cfb099c75]ORDER BY data DESC[/sql:1:8cfb099c75]
to masz najnowsze na początku.
smile.gif
Stasio
Hahaha
Serio to jest takie proste smile.gif
A ja jakieś skomplikowane skrypty zrobiłem smile.gif

ps. Włąsnie sobie poradziłem. Zrobilem w tabeli news miejsce na zmienne numer, który po dodaniu newsa wynosil ilosc rekordow+1 smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.