Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]Zapytanie ? ;]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Piniek
Witam,

mam problem z ułożeniem zapytania muszę pobrać treść komentarza, nick autora dla danej zakładki i uszeregować je od najstarszego do najmłodszego.

Struktura tabel

users
--uId
--username
itp
comments
--cId
--bId
--uId
--cText
--cDate
bookmarks
--bId
--uid
reszta nieistotna

Na razie spłodziłem coś takiego i nie mam pomysłu jak pobrać jeszcze w jednym zapytaniu Username

1. SELECT comments.cText, comments.cDate, comments.cId, users.username FROM comments, users WHERE comments.bId = '2187', GROUP BY comments.cDate

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedz.
melkorm
a gdzie masz relacje tych tabel? Czyli:
- w komentarzu id autora i w zakładce id autora? snitch.gif
wlamywacz
No bez jaj. A skąd mamy znać resztę pól dla których zachodzą relację? Kolumny wiążące: users.id, comments.userId, bookmarks.userId
Piniek
Już dodane winksmiley.jpg
wlamywacz
  1. SELECT `users`.*, `comments`.*, `bookmarks`.* FROM `comments` LEFT JOIN `users` ON `users`.`uId` = `comments`.`uId` LEFT JOIN `bookmarks` ON `users`.`uId` = `bookmarks`.`uid` WHERE `comments`.`bId` = 2187 ORDER BY `comments`.`cDate` GROUP BY `comments`.`cDate`
melkorm
  1. SELECT c.cText, u.username FROM users u INNER JOIN comments c ON (u.uId = c.uId) INNER JOIN bookmarks b ON (b.uId = u.uId) WHERE c.bId = 1 ORDER BY c.cDate ASC

literówka winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.