Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacje klient/serwer w php - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Keran
Witam,

Napisałem program w php do zarządzania pewna bazą danych (oparta na mySql) i udostępniłem linki do niego uzytkownikom sieci lokalnej.
Ale jeden z użytkowników ma Laptopa i tu pojawia sie problem, co zrobić aby po odpieciu go od sieci mógł przeglądać bazę z ostatniego połączenia?
scanner
Może trzeba by zrobić aplikację w np. Accessie i na żądanie dumpować dane z MySQL? Bo jak rozumiem stawianie serwera www na lapropie i replikacja bazy nie wchodzi w grę..
Keran
Cytat
Bo jak rozumiem stawianie serwera www na lapropie i replikacja bazy nie wchodzi w grę..

Mogę postawić serwer na tym laptopie i taką samą bazę ale jak zrobic aby dane w niej były zawsze aktualne (z bazy macierzystej)?.

PS. Jak rozwiążę ten problem, można by się pokusić o aktualizacje bazy macierzystej danymi zebranymi w laptopie gdy ten był offline.

PS2. Przepraszam, ale termin replikacja bazy to dla mnie coś nowego :oops:
scanner
MOżesz napisac prosty skrypt, który zrobi dumpa z bazy A i wrzuci do do bazy B. Szybsze jednak będzie:
Cytat
mysqldump -u user -p --opt database > backup-file.sql
Cytat
mysql database < backup-file.sql
Sama replikacja: http://www.mysql.com/doc/en/Replication.html
Keran
Dzieki za pomoc scanner biggrin.gif

Teraz już sobie poradzę, dałem Ci punkt za pomoc :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.