Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrtypt do resetu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Pokemon 202
pitzrebuje skrypt który zrobi za mnie w wyznaczone godziny resety (tzn. odnowa enegi i zyia w grze) godziny: 8:00, 12:00, 16:00, 18:00, 21:00
pliss powiedzcie z gory thx

--------------------------------------------------------------
Temat wyedytowany i przeniesiony php >> Skrypty
Za kolejny podobny temat bedzie ban.
Seth
Pokemon 202
// do tego kto to przesunął i zmienił temat //
eh to jest reset nie restart ;P a i czy to jest mozliwe?

__
edit: sooryyyy :/
Pokemon 202
NIKT NIE UMNIE?questionmark.gif? sad.gif ale lipa
rant
http://php.faq.pl/klucz/cron

rozumiem ze skrypt odpowiedzialny za resety masz...

pozdr
Pokemon 202
hmm.. tylko że nie mam unksa sleep.gif' jesem na darmowym serverq - lycosie sad.gif pomocy plisss
Ace
po co restartowac serwer ? nie możesz napisać skryptu który restartuje statystyki graczy ? i przywraca im wszystkie parametry do stanu początkowego questionmark.gif tak by było prościej
tiraeth
Ech.. jesteście śmieszni, a szczególnie Ty Ace. Pokemon chce skrypt który bedzie resetować obrazenia, zmeczenie czy tym podobne.

Oto kodzik:
[php:1:b8ae885919]<?php
$godzina = date("H:i");

// resety o
$reset1 = "8:00";
$reset2 = "12:00";
$reset3 = "16:00";
$reset4 = "18:00";
$reset5 = "21:00";

if($godzina == $reset1||$godzina == $reset2||$godzina == $reset3||$godzina == $reset4||$godzina == $reset5)
{
// funkcja do resetowania statystyk
}
?>[/php:1:b8ae885919]

Nie wiem czy dobrze bo na szybko ale chyba zadzioba...
rant
Cytat
ciach skrypt i inne glupoty...

moze i dobrze... ale jak sie nie myle... to koledze bardziej chodzi o kwestie 'cuda' ktore mu bedzie uruchamiac skrypt o konkretnych godzinach... a tego Twoje dzielo nie gwarantuje...
no chyba ze proponujesz zaincludowac to do index.php i modlic sie aby ktos odwiedzal nasza strone dokladnie o tych porach ktore sa podane.. aby spelnic warunek...

jesli chodzi o rozwiazanie problemu...
to jednym choc nie koniecznie optymalnym rozwiazaniem jest zdobycie jesli sie nie posiada konta shellowego z dostepem do crontaba i w nich uruchamiac lynxa ktory bedzie 'odwiedzac' nasza strone uruchamiajac odpowiedni skrypt resetujacy wartosci...

pozdr
tiraeth
Albo jeżeli autor tematu ma czas to może sobie w Windowsie ustawić w Harmonogram'ie Zadań aby o tych godzinach włączał stronę do resetowania.
rant
Cytat
Albo jeżeli autor tematu ma czas to może sobie w Windowsie ustawić w Harmonogram'ie Zadań aby o tych godzinach włączał stronę do resetowania.

serwer jest na darmowym lycosie....
(jak jest napisane wyzej)
a nie wiem czy jego kopmuter jest wlaczony 24h/7
Pokemon 202
nie no nie jest 24/h tongue.gif ale nie długo moze sie doczekam ze tata mi postawi servka haha.gif a co do header.php zeby dodac to dobry pomysł biggrin.gif ale po zatym..... czy uzycie pętli nie kończącej sie by tu nie pomogło? moze ze co 1sekunde sprawdza czy jest ta godzina i resetuje? mozna takie cos zroibć??
Pokemon 202
Cytat
Ech.. jesteście śmieszni, a szczególnie Ty Ace. Pokemon chce skrypt który bedzie resetować obrazenia, zmeczenie czy tym podobne.

Oto kodzik:
[php:1:b3a1f77486]<?php

// resety o

if($godzina == $reset1||$godzina == $reset2||$godzina == $reset3||$godzina == $reset4||$godzina == $reset5)
{
// funkcja do resetowania statystyk
}
?>[/php:1:b3a1f77486]

hm ten skrypt jest nie dokładny bo mozna było by zrobić baaaaadzo duzo resetow przez tą minute (bo sekund nie uwzgledniamy nie??)
Pokemon 202
jakieś inne pomysły??
tiraeth
@Pokemon:
Ten skrypt jest dobry! Jeżeli godzina bedzie wynosila 18:00 to wtedy zresetuje, a jak bedzie wynosila 18:01 to nie zresetuje ale mozesz zmienic z zamiast

[php:1:c7b312a072]<?php

// resety o
?>[/php:1:c7b312a072]

dac

[php:1:c7b312a072]<?php
$godzina = date("H:i:s");

// resety o
$reset1 = "8:00:00";
$reset2 = "12:00:00";
$reset3 = "16:00:00";
$reset4 = "18:00:00";
$reset5 = "21:00:00";
?>[/php:1:c7b312a072]

Ale nie gwarantuje, że to działa (pisane z palca)
krysk
Może to coś pomoże:

[php:1:7010f50ab3]<?php
$day=date(D);
$dzien=date(dmY);
$godz=date(H);
$zapytanie=mysql_query("SELECT * FROM apteka_dane");
$odpowiedz = mysql_fetch_array($zapytanie);

if($day=="Mon" && $dzien!=$odpowiedz[data] && $godz>="8")
{

$pytanie = sql("UPDATE apteka_dane SET ktora='$ktora', data='$dzien'");

}
?>[/php:1:7010f50ab3]

kawałek mojego skryptu, który zmienia wpisy raz w tygodniu(poniedziałek, po 8 rano) w bazie. Oczywiście bez dodatkowej tabeli w bazie się nie obejdzie.
scanner
Ale kombiunujecie...
Jełsinie ma krona, to trzeba napisąc proceduyrkę, która sprawdza godzinę przy każdym otwarciu strony. Jeśli podana godzina znajduje się w przedziale pomiędzy sąsiednimi dwoma zaplanowanymi i nie ma statusu "wykonano", to resetujemy graczy i dla czasu zaokrąglonego w dół do ostatniej zaplanowanej ustawiamy status "wykonano".
To tak w skrócie.
Napisanie harmonogramu zadań dla serwisu jest dość prostym zadaniem. Tylko trzeba chwilkę pomyśleć.
rant
Cytat
Napisanie harmonogramu zadań dla serwisu jest dość prostym zadaniem. Tylko trzeba chwilkę pomyśleć.

i mieć jako taką odwiedzalność serwisu
scanner
W tym przypadku nie ma większego znaczenia.
Pozatym zawsze można na własnym komputerze dodać do harmonogramu zadań otwarcie danej strony.
rant
Cytat
W tym przypadku nie ma większego znaczenia..

jak nie ma, jak przez caly dzien nikt nie wejdzie? albo nie wejdzie w okreslinej ramie czasowej... ominiemy jeden reset (odowujac sie do problemu w poscie)

Cytat
Pozatym zawsze można na własnym komputerze dodać do harmonogramu zadań otwarcie danej strony

no tak wszyscy maja komputery wlaczone 24h (no albo zawsze mozna to recznie robic)...
a skoro juz takie propozycje... to dlaczego sie rozdrabniac... zawsze mozna postawic wlasny serwer na linuxie i korzystajac z crontaba problem mamy z glowy
scanner
Cytat
Cytat
W tym przypadku nie ma większego znaczenia..
jak nie ma, jak przez caly dzien nikt nie wejdzie? albo nie wejdzie w okreslinej ramie czasowej... ominiemy jeden reset (odowujac sie do problemu w poscie)
A co to ma za znaczenie? Skoro nikt nie wejdzie, to nikt nie będzie wyświetlac statystyk czy czego tam, więc nie mja potrzeby resetu. Pierwsza osoba, która wejdzie na stronę uruchomi system resetowania, który zostanie wykonay zanim wyświetlone zostaną dane,m zatem osoba ta zobaczy dane już zresetowane. Więc wszystko ok.
Co innego, jeśli modyfikować trzevba dane, które mają wpływ na inne dane - np. automatyczne zakończenie dnia rozrachunkowego, wysłanie biuletynu, wykonanie kopii zapasowej lub podsumowanie dnia księgowego.
rant
Cytat
A co to ma za znaczenie? Skoro nikt nie wejdzie, to nikt nie będzie wyświetlac statystyk czy czego tam, więc nie mja potrzeby resetu. Pierwsza osoba, która wejdzie na stronę uruchomi system resetowania, który zostanie wykonay zanim wyświetlone zostaną dane,m zatem osoba ta zobaczy dane już zresetowane. Więc wszystko ok.

Oj chyba nie zrozumiales problemu jaki zostal przedstawionyw tym poscie... jesli zalozenie byloby takie jak podajesz... ze w momencie wejscia osoby zainteresowanej zmienia sie dane... to nie jest potrzebny zaden system resetowania o odpowiednich porach... tylko tak jak mowisz srypt uruchamiany podczas wejscia z odpowiednimi ramami czasowymi...
ale...
ale wlasnie tutaj chodzi o reset odpowiednich wartosci w grze czyli zmiana danych ma wplyw na inne dane... wiec chyba nie mozna polegac na osobach odwiedzajacych serwis...
scanner
Cytat
jesli zalozenie byloby takie jak podajesz... ze w momencie wejscia osoby zainteresowanej zmienia sie dane...
Zonk. Nie powiuedziałem "osoby zainteresowanej". Procedura sprawdzająca, czy minął czas resetu uruchamiania jest podczas każdego wejścia dowolnego użytkownika. Tak działa z tego co wiem np. kasowanie nieaktywnych kont i czyszczenie forum na phpBB.
Cytat
ale wlasnie tutaj chodzi o reset odpowiednich wartosci w grze czyli zmiana danych ma wplyw na inne dane... wiec chyba nie mozna polegac na osobach odwiedzajacych serwis...
Jełśi ktoś przeładuję stronę powiedzmy o 18:01, to to wystarczy, aby najpierw zostały zresetowane dane, a następnie wyswietlona strona. Nawet nie trzeba wyświetlać tych danych. Wyświetlić można stronę z newsami.
rant
ciach cytaty...

ogolnie rzecz biorac dalej uwazam ze nie rozumiesz problemu jaki jest tutaj (w poście) przedstawiony... (no chyba ze moja interpretacja jest bledna winksmiley.jpg
wg mnie chodzi tutaj jedynie o to aby strona www byla posrednikiem... tzn resetowala wartosci w grze... czyli osoba zainteresowana czy tez nie nie ma potrzeby wchodzic na strone by zobaczyc te dane... bedzie uruchamiac gre gdzie beda wyzerowane dane...
wiec zalozenie uruchamiania procedury sprawdzajacej przy kazdym wejsciu jest dobra ale tym przypadku nie jest skuteczna w 100% i powinna byc rozwiazaniem w ostatecznosci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.