Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stojak pod laptop
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem stojaka pod laptopa. Ostatnio zakupiłem sobie osobną klawiaturę, i teraz do szczęścia potrzeba mi już tylko monitora stojącego na podwyszszeniu.
Część stojaków jest tak zbudowana, że laptop stoi pod kątem ~30-45 stopni. Kiedyś coś obiło mi się o uszy, że takie ustawienie laptop może mieć zły wpływ na dysk twardy.
Czy to prawda?
bim2
Powiem tak, brat używal laptopa w łóżku, aucie, nosił go i na koniec poszedł na reklamację bo mu jeden talerz poszedł. Nie wiem czy akurat przez to, ale wolę teraz uważać.
Liko
Noszę, przenoszę, używam pod różnym kątem (ponad 2 lata), w łóżku (bez stolika), na boku, i w wielu innych sytuacjach, i zero jakiś efektów ubocznych.

Talerz od dysku mógł się zepsuć ze stu różnych powodów, również z tego, że kąt był nie odpowiedni.

Co do samych talerzy to czysta fizyka. Jeżeli talerz kręci się z dużą prędkością działają proporcjonalne siły (przyśpieszenie dośrodkowe, siła odśrodkowa z ścisłym kierunkiem i zwrotem). Jak zmienisz nagle kąt to musisz pokonać te siły (co przychodzi z łatwością ze względu na wielkość talerza), ale nie bez znaczenia dla materiału, z którego jest wykonany talerz. Czasami dlatego talerz może się odkształcić i wtedy igła trafia w to miejsce i po dysku smile.gif

To takie moje przypuszczenia.
michalkjp
Z czysto teoretycznego punktu widzenia dysk najlepiej pracuje w pozycji leżącej, ale już widziałem dyski wiszące na kablach zasilających i taśmach pata, więc tak też potrafią pracować.

W niektórych komputerach seryjnie są montowane dyski w pozycji na boku - gdyby były z tym jakieś większe problemy, to chyba by tak nie montowali.

Dyski twarde w laptopach są bardziej wytrzymałe niż dyski desktopowe. Jak się boisz o talerze, to kup SSD, ale nie jestem pewien, czy to na pewno dobre rozwiązanie. Wear leveling nie zawsze jest dobrze zaprojektowany i w pewnych warunkach można szybko załatwić taki dysk, gdyby wszystko było takie piękne jak w reklamach, to SSD by były montowane w pancernych Toughbookach.
athabus
Hehe sam kiedyś miałem "wiszące dyski" - stare dobre czasy gdy jeszcze miałem standardowe pc. W laptopie już takich rzeczy się nie robi jak kiedyś ;-)
No nic chyba spróbuję z podstawką - i tak laptop ma już swoje lata więc będzie można myśleć o wymianie w razie czego. W końcu faktycznie dyski w laptopach są natury rzeczy bardziej "pancerne" więc nic złego nie powinno się stać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.