Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Moja strona - prosba o testy i opinie
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Barlog
Witam,

Panowie i Panie poczyniłem pewną stronę nie związana z tematyką jaka opisywana jest na tym forum, nie mniej jednak, mam prośbę abyście jeśli macie ochotę ją postowali.
Strona jest o fotografii. Interesuje mnie jak zachowywać się będzie na różnych przeglądarkach, systemach, ustawieniach, etc.

Komentarze z niej odkładam w formie xml'i - także chciałbym to przetestować w możliwie szerokim zakresie.

Jest tak, galeria główna:
http://photodz.freens.pl/gallery/show.php?go=0

index:
http://photodz.freens.pl/index.php

Pozdrawiam i miłego testowania (dla chętnych)
Z góry dzięki...smile.gif
hiszpanespaniol
  1. <div id="menu">
  2. <table width="100%">
  3. <tr style="text-align:center">
  4. <td ><div id="menutext"><a href="../gallery.php">kliknij aby powrócić</a></div></td>
  5. </tr>
  6. </table>
  7. </div>

jak dla mnie, to nie ma się czym chwalić/co testować. a linijka wyżej jest samo < co jest poważniejszym błędem.
pierwsze wejście w galerię, pierwsze ctr+u.

edit:
  1. <div id="foother">

Cytat
poczyniłem pewną stronę

na pewno Ty? czemu po angielsku? czemu z błędami?
tej długiej linii w galerii nie skomentuję.

edit2:
Cytat
kliknij aby powrócić

co mam zrobić, gdy nie mam myszki?
itd itd.
chciałeś testowanie, to masz. Żeby nie było, że się czepiam.
Cytat
co to jest ctrl+u

co to jest ctrl+u powinieneś wiedzieć skoro napisałeś już stronę z galerią w php

edit 3:

tak wygląda podstrona kontakt pod linuksem
Barlog
Sorry nie bardzo rozumiem, co to jest ctrl+u i po stosujesz...
Na czym mój błąd ?

hiszpanespaniol, pewne rzeczy piszę po angielsku z przyzwyczajenia, ale czasem niektóre zmienne zmienne nazywam po polsku (wiem brak konsekwencji...)
Całość, którą oglądasz to tylko i wyłącznie wytwór mojej fantazji... Nie jestem jakimś mega znawcą w PHP, HTML, etc.
Strone zrobiłem sam dla siebie by móc zaprezentować treść.

Tutaj chciałbym usłyszeć jakieś konstruktywne opinie a nie udawadniać, że sam ją napisałem...

Przyjmuję jako, że mam śmieci w kodzie. Przynajmniej tak wynika z Twojej wypowiedzi (znak <)... - czyli tutaj muszę jeszcze przeglądnąć kod

Dzięki... (już wiem co to ctrl+u)

Pusta linia - fakt - jakaś zaszłość, która była mi potzebna przy innym układzie galerii.

Bardzo dobrze, że się czepiasz i dziękuję Ci za to bo na tym polegają testy... (wszystko ok dopiki nikt nie oskarża mnie o to, że to nie ja pisałem...)
Dzięki także, że screana z linuxa... blinksmiley.gif
hiszpanespaniol
ale ja się nie czepiam. Po prostu to co widzę w kodzie nie sugeruje, że napisałeś to Ty, czy ktokolwiek inny. wygląda jak kod z jakiegoś edytora wysiwyg.

konstruktywnie:
brak walidacji url. wpisałem w galerii dla GET'a wartość 1000 i wyświetla się strona dla zdjęcia o takim numerze, żadnego komunikatu, nic. a menu działa nadal prznosząc do 1001, 1002.....

dodałem całkiem pusty komentarz, bez niczego. tu też musisz jakoś kontrolować, żeby nagle "tysięcy" komentarzy spamerskich nie otrzymać.

jeżeli chcesz, żeby Ci tu ludzie przetestowali stronę, to licz się z tym, że trafisz na webmastera, grafika, progrmistę, pozycjonera itd. Każdy z tych aspektów się liczy więc nie pisz mi rzeczy typu "wiem, mam syf w kodzie, ale to nie wazne, to wytwór wyobraźni", bo to błędy równie poważne jak i te z GET'em.

chciałeś testowanie, to masz i wierz mi - nie czepiam się tylko chcę pomóc. przeciez nie będę Cię prosił o poprawę tego kodu, jednocześnie chyba aż tak nie krzyczałem.
devnul

tu masz inny screen także z linucha (Firefox 3.0.4), aczkolwiek podejrzewam że na windows sprawa ma się identycznie. Błędów w kodzie pełno, tabele, itp a graficznie to strona zwyczajnie mi się nie podoba - wygląda jak z poprzedniej epoki.
nitek
Trochę dziwnie wygląda również dawanie znaczników <center> przed otwarciem body, albo zamknięcie div'a w taki sposób:
Kod
</main>

pewnie chodziło ci o
Kod
</div>
winksmiley.jpg
Barlog
Zamieściłem nową wersję...
http://www.photodz.freens.pl
erix
Nie ma zdjęć, błąd 403.
bim2
Nie ma opcji żeby przeskoczyć do ntego zdjęcia. tongue.gif No i jakieś za smutne to wszystko.
Spawnm
nie da się zobaczyć wpisów w księdze gości ...
i po co te gety np przy book.php co w nich nie podam zawsze pokazuje mi to samo ...
w index.php poprawnie sprawdza czy zdjęcie istnieje jesli w get podam cyfre , jednak nawala przy podaniu liter
(wiem że to bez znaczenia bo w normalnych warunkach litery się tam nie powinny pojawić ale jednak taki mini błąd jest ;] )
Barlog
Dzięki... Fakt, litery w normalnych warunkach się nie pojawią...
Trochę zmodyfikowałem get'y... powinno być lepiej w tym zakresie.

Interesujący jest dla mnie błąd: 403 - nie bardzo wiem z czego wynika. Ktoś jeszcze coś takiego miał ?

Zrobiłem jeszcze nową rzecz - jeśli index.php wykryje, że użytkownik ma rozdzielczość 1024x768 to ładowany jest indexs.php, który delikatnie zmodyfikowaną wielkość tabel i sekcji w stylach. Powinno teraz się ładnie mieścić co powinno na ekranie. Sprawdzałem u siebie na Operze, IE oraz FF.
Gdybyście jeszcze mogli zerknąć w tej kwestii byłbym wdzięczny,
Acha ładować się także powinny opisy do zdjęć. W tym celu utworzyłem xmla, zawierającego sekcję <item> z nazwaą pliku i jego opisem jeśli nie dodałem do xmla opisu dla danego zdjęcia pole będzie puste...
erix
Cytat
Interesujący jest dla mnie błąd: 403 - nie bardzo wiem z czego wynika. Ktoś jeszcze coś takiego miał ?

Zamiast obrazków jest u mnie to: http://freens.pl/e403.html

Niektóre serwery reagują tak, jeśli wrzucisz htaccess wyłączający listowanie zawartości katalogów.

Cytat
Zrobiłem jeszcze nową rzecz - jeśli index.php wykryje, że użytkownik ma rozdzielczość 1024x768 to ładowany jest indexs.php, który delikatnie zmodyfikowaną wielkość tabel i sekcji w stylach.

IMHO bardzo złe rozwiązanie. Blokuję JavaScript i koniec z Twoją stroną. Popracuj bardziej nad CSS-em, bo tabelki do designu, to era kamienia łupanego i u mnie Twoja strona jest już zdyskwalifikowana na starcie. winksmiley.jpg http://osiolki.net/tabelki

Nie masz tam ŻADNYCH danych tabelarycznych, zrób layout, a nie zupę tagową tr,td,tr,td,tr,td...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.