Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [design]RashasDesign
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
rashas
Proszę o ocenę kodu HTML i CSS mojej strony;p grafikiem nie jestem więc tako jakowo mi to wychodzi;p ale CSS i HTML uczę się już sporo;p
http://rashas.yoyo.pl/blackred/
phpion
Kod HTML średni. Wszędzie panuje divomania, np.:
  1. <div id="header"> <!-- Header of Design -->
  2. </div> <!-- End Header of Design -->

górne menu powinno być listą (tak jak boczne). Dziwnie lokujesz plik ze stylami CSS - w katalogu "images". Graficznie jak dla mnie zdecydowanie za ciemno i ponuro.
rashas
dla mnie najlepiej na divach jechać(widziałem takie strony że całe robione na tabelkach z HTML bez żadnego CSS),a po za tym CSS lokuję w folderze images,tam gdzie obrazki bo
1. Tak widziałem na innych stronach z designami
2. Szybciej ścieżkę obrazka wpisać ;P
Kildyt
Lokalizowanie stylów w folderze z obrazkami imho jest niewłaściwe. A co gdyby jakiś inny programista miałby poprawić projekt? Wszystko musi mieć swoje miejsce.
phpion-owi raczej nie chodziło o tabelki. tongue.gif Źle go musiałeś zrozumieć. Chodzi o to, że div to nie jedyny znacznik w html. Jest ich sporo więcej i właśnie po to zostały stworzone, aby odróżnić działania od siebie.

Według mnie strona graficznie prezentuje się bardzo słabo. Ponuro i bez klimatu. Poprzeczne paski wcale nie są ładne. Polecam wystrzegać się ich.
Co do kodu strony to brak w nim nagłówków (h1, h2, h3 itd.). Zalecam stosowanie UTF-8 jako sposób kodowania znaków. Musisz naprawić tabulację. Jest ona w wielu miejscach niepoprawna. Po co Ci tyle komentarzy?! Jeżeli nazwy bloków są logiczne to komentarze są zbędne.
  1. <a name="template"></a>
a to co? validator nic nie pokazuje, ale według mnie jest to bezsensowne.
bim2
Cytat(Kildyt @ 29.11.2008, 20:28:02 ) *
  1. <a name="template"></a>
a to co? validator nic nie pokazuje, ale według mnie jest to bezsensowne.

Nie no... Jak inaczej ma użyć kotwic? smile.gif
Kildyt
Cytat(bim2 @ 30.11.2008, 01:37:04 ) *
Kurcze, ale puściłem głupka. biggrin.gif Nie no, zapomniałem hehe smile.gif Wybacz, ale coś musiało mi się popsuć w głowie i kompletnie zapomniałem o takim przeznaczeniu. Wybacz winksmiley.jpg

Żeby nie było off-topa to dodam, że strona nie posiada logotypu. Wygląd jest mdły i bez czuciowy. Dziwne jest dla mnie, że rozmiar czcionki podajesz w procentach.
matix
@rashas:

Jeśli chcesz załadować obrazki z innego katalogu, np:
Kod
+ styles
       -style.css
+ images
       -header.jpg
       -bg.jpg

Robisz w style.css tak:

Kod
div#header {
  width: 800px;
  height: 150px;
  background: url('../images/header.jpg');
}

tongue.gif
rashas
mówiłem,grafikiem nie jestem ; P
@up
wiem że tak trzeba,tylko chodzi o to ze w css'ie jak piszę to łatwiej wpisać : header.png niż ..images/header.png ;P
phpion
Cytat(rashas @ 1.12.2008, 16:56:32 ) *
łatwiej wpisać : header.png niż ..images/header.png ;P

Nie widzę za bardzo z czym masz problem, z czym nie możesz sobie poradzić. To, że wpiszesz kilka znaków więcej to żaden problem. Odpowiednie umiejscowienie plików jest bardzo ważne - później możesz mieć klopoty aby się w tym połapać.

Swoją drogą to najlepiej stosować /images/header.png bo cackanie się ze ścieżkami względnymi może czasem doprowadzić do szału.
stoprocent
Cytat(bim2 @ 29.11.2008, 22:37:04 ) *

np. po id elementu ? tez zadziala ... chociaz nie krytykuje uzywania elementu a
  1. <span id="kotwica"></span>
bim2
Element a jakoś tak się przyjął. nawet iPB posiada a tongue.gif
  1. <a name="entry542871"></a>

Obrazki trzymaj w osobnym katalogu, nic ci się nie stanie, a estetyka zachowana. smile.gif
Mize
Lecimy.

- Brak topu ?
- Jakiś logotyp by się przydał.
- Kolory słabe, ale ujdą w tłoku.
- Ta przestrzeń, gdzie powinien być top, przyciąga wzrok i... pusto ?
- Kompozycja mało oryginalna, ale ujdzie.
- Zamiast "test test ... test test", lepiej użyć http://lipsum.com, które lepiej pokazuje jak będzie wyglądał tekst.
- Hover w tych linkach jest... nudny.

A co do kodu...

- Menu wypadałoby zrobić na liście, to poziome w topie.
- Jeśli coś ma być tylko obrazkiem, to niech nim będzie, po co div z tłem ?
- Do CSS jakiś większych zatrzeżeń chyba nie ma.

Co do standardów, to nie ma co się podniecać, że coś się waliduje, bo to sprawdza tylko składnię, a ogólną budowę olewa.
Jak na początek całkiem nieźle, to nie fotka.pl, więc się wstrzymam od oceny w skali od 0 do 10. tongue.gif

Pozdrawiam.
rashas
trochę zupdatowałem ;p
phpion
Cytat(rashas @ 4.12.2008, 00:05:25 ) *
trochę zupdatowałem ;p

Czy wg Ciebie jest to czytelne? W szczególności fragment w lewej kolumnie:
Cytat
Aliquam non orci. Sed libero purus, facilisis a, mollis id, adipiscing nec, purus...
rashas
wg. mnie nie,bo nie wiem co znaczy ten tekst "LOREM IPSUM" więc nie ;s

mały updacik graficzny ;p no i nie tylko ;pp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.