Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze skryptem, nie wyświetla polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ferago
Mam problem ze skryptem, nie wyświetlają mi się polskie znaki, ąęść itd.
Zmiana kodowania charset nie pomaga, gdzie mogę jeszcze coś zmienić ?
Darti
dane pobierasz z bazy?
Ferago
Jest baza danych, treść wprowadzana jest z poziomu admina wnioskuje że zapisywana jest w bazie.
Darti
to spróbuj wywołać na początku wszystkiego polecenie SQL "SET NAMES utf-8" (czy tam jakie kodowanie masz na stronie zamiast utf-8)
Ferago
Cytat(Darti @ 1.12.2008, 22:15:23 ) *
to spróbuj wywołać na początku wszystkiego polecenie SQL "SET NAMES utf-8" (czy tam jakie kodowanie masz na stronie zamiast utf-8)

Mam importować baze, dodać na początku ten kod i exportować czy inaczej wkleić baze do okna SQL w PhpMyAdmin i wtedy dodać?
Darti
ni nie rób z bazą . Po prostu jako pierwsze zapytanie do bazy w skrypcie zrób SET NAMES ...., połączenie z bazą ustawi się na odpowiednie kodowanie i dalej baza będzie odpowiadać Ci w tym kodowaniu.
Ferago
Cytat(Darti @ 1.12.2008, 22:40:16 ) *
ni nie rób z bazą . Po prostu jako pierwsze zapytanie do bazy w skrypcie zrób SET NAMES ...., połączenie z bazą ustawi się na odpowiednie kodowanie i dalej baza będzie odpowiadać Ci w tym kodowaniu.

Tak, ale gdzie to 1 zapytanie jest sad.gif w index.php znalazłem:

$query="SELECT catId, catName from chika_cat where catEnabled=1 order by catId";
ale to chyba nie to ? sad.gif
Darti
to nad tym zapytaniem zrób
  1. <?php
  2. mysql_query("SET NAMES 'utf-8'");
  3. ?>
Ociu
Szukałeś ? Było milion razy.
Ja kliknąłem dwa razy i znalazłem ten temat
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.