Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moderator to nie etatowy pomagacz
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
mike
Witam,

Chciałbym podzielić się z Wami swoją refleksją, która rzutuje często na mój sposób postępowania na forum: moderator to nie etatowy "pomagacz".
Proszę, żeby wszyscy, którzy mają w nawyku wysyłanie Prywatnych Wiadomości do moderatorów o treści podobnej do:
Cytat
proszę zerknij do wątku ... i odpowiedz
mieli świadomość, że taka wiadomość najczęściej może zostać zignorowana. W moim przypadku na pewno zostanie zignorowana.

Funkcja moderatora jest przydzielana nie w nagrodę i ku pochwale wiedzy, choć nie ma co ukrywać, że najczęsciej z tym się łączy, tylko przede wszystkim po to by dana osoba dbała o szeroko pojęty porządek na forum.
Oczekiwanie a czasem wręcz żądanie pomocy od moderatorów jest niepoważne i nie ma jakichkolwiek podstaw.

Oczywistym jest tu fakt, że głównie piszę tu głównie o sobie. Choć w rzeczywistości z tą opinią zgadza się (prawdopodobnie) większość moderatorów na forum.
Co nie zmienia też faktu, że czasem stosuje się od tej zasady odstępstwa. Czasem znaczy bardzo rzadko tongue.gif
wookieb
Cytat(mike @ 9.12.2008, 12:56:33 ) *
pojęty pożądek na forum.
(...)
zasady odstępstwa

Szczególnie zasad ortografii smile.gif

A co do reszty się zgadzam ale myślisz, że ile osób to przeczyta?
mike
No tak, zawsze jest ktoś, kto nie ma nic do powiedzenia a chętnie się przyczepi do czegokolwiek.
Jeśli masz uwagę tego typu to skorzystaj z przycisku lub napisz mi PW.

Cytat(wookieb @ 9.12.2008, 13:01:48 ) *
Szczególnie zasad ortografii smile.gif
A co do reszty się zgadzam ale myślisz, że ile osób to przeczyta?
Nawet jeśli jedna osoba to zaoszczędzi mi to kilku PW na tydzień.
ucho
0_o
Nie miałem pojęcia, że ludzie są tak bezczelni/zdesperowani. Może od razu wrzucał czasowego bana na PMy, być może oszczędzisz czasu innym osobom :?
mike
Zdarza się czasem taki człowiek, który po założeniu wątku sprawdza listę osób będących online i wszystkim (lub tym z większą ilością postów) wysyła PW żeby zajrzeli na jego wątek.
W takich sytuacjach (o ile uda się je ustalić) jak można się łatwo domyślić osoba taka karana jest ostrzeżeniem za spam.

To dopiero desperacja winksmiley.jpg
JoShiMa
Cytat(mike @ 9.12.2008, 17:20:03 ) *
To dopiero desperacja winksmiley.jpg

Desperacja? Chyba lenistwo i bezczelność.
kwiateusz
jakby byla leniwosc to zamiast czatowac na odwiedzajacych wzialby i poszukał
wookieb
Cytat(kwiateusz @ 9.12.2008, 15:37:11 ) *
jakby byla leniwosc to zamiast czatowac na odwiedzajacych wzialby i poszukał

Jest zbyt leniwy by ruszyć głowa i zastanowić się co wpisać w google, więc bedzie błagał innych co jest leniwą głupotą. Bo jesliby poszukał sam to znalazłby odpowiedź szybciej. Ale lenistwo umysłowe nie pozwala mu dojść do tego wniosku.
Speedy
Mnie osobiście denerwuje to, iż czasem zdarzają się sytuacje, że jeśli odpiszę coś konkretnego w jakimś wątku, w którym ktoś prosi o pomoc w jakiejś sprawie, to po mojej odpowiedzi taka osoba pisze do mnie prywatne wiadomości i chce, żebym poprawiał jakiśtam kod. Zamiast tego, taka osoba mogłaby sama spróbować pokombinować lub chociaż napisać w tym wątku, że pomimo mojej rady dalej nie umie sobie z czymś poradzić, to może także inne osoby, które wcześniej to przeczytają, jej wtedy to pomogą, bo ja sporadycznie mam czas na osobiste społeczne konsultacje winksmiley.jpg. Wprawdzie takie sytuacje nie zdarzają się często w moim przypadku, ale pomimo to, gdy takie coś się zdarzy, to mi przeszkadza, ponieważ wolę podyskutować w wątkach na forum, a nie na PM.
mike
Cytat(Speedy @ 9.12.2008, 16:15:39 ) *
(...) jeśli odpiszę coś konkretnego w jakimś wątku, w którym ktoś prosi o pomoc w jakiejś sprawie, to po mojej odpowiedzi taka osoba pisze do mnie prywatne wiadomości i chce, żebym (...)
Daj palca, zechcą rękę.
Mi również to się zdarza. Są ludzi, którzy myślą, że jeśli razem udzieliłem odpowiedzi to już jestem maksymalnie zainteresowany wątkiem. Nawet jeśli, to autora z samodzielności.

A czasem jeszcze przychodzą PW w stylu:
Cytat
Pomogłeś mi kiedyś w jakimś wątku. I tu link. Czy możesz mi pomóc w kolejnym?
I tu również przysłowie z palcem i ręką znajduje potwierdzenie.
bim2
Panie Miku, nikt z tych, którzy piszą takie wiadomości nie przeczyta. smile.gif Ja zawsze odpisuję
"Szanowny użytkowniku, szanuj mój czas. Jeśli nie odpisuję znaczy się, że go nie mam lub, że nie znam odpowiedzi. Jeśli czegoś nie rozumiesz, napisz to w temacie, a nie zawracaj mi cztery litery. Życzę rozwiązania problemu, Bim!"

Teraz można kierować jeszcze userów do tego wątku.
erix
Taaaa...

Cytat
Zdarza się czasem taki człowiek, który po założeniu wątku sprawdza listę osób będących online i wszystkim (lub tym z większą ilością postów) wysyła PW żeby zajrzeli na jego wątek.

A jeszcze zbluzga, gdy takiemu czemuś odmówisz... :|

Ja dodam jeszcze coś od siebie:
  1. Osobna sprawa, to wyzywanie użytkowników, którzy zamiast gotowca dostali wręcz pokazane palcem rozwiązanie.
  2. Szukanie jeleni. Żmędanie gotowców za frajer też się zaczyna panoszyć.
  3. No i jeszcze raz ad. gotowców. Początkujący stażem na forum zamiast naprowadzać na rozwiązanie, to wysyłają całe listingi... Prawdopodobnie skuszeni łatwą możliwością otrzymania "zapomóg". edit: @down - właśnie o to mi chodziło winksmiley.jpg
Wiem, zrzędzę i świata nie zbawię...
bim2
Co do 3 punktu. Ma to drugą gorszą stronę, Taki user niczego się nie nauczy, Dostanie gotowy domek z zapałek zamiast samych zapałek i już domku nie zbuduje drugi raz. smile.gif Wkleji kod na żywce między swoje wypociny i na forum jeszcze wróci z pretensjami, że coś nie działa...
JoShiMa
No i właśnie zaszczycił mnie taki, w gorącej wodzi kompany, privem w którym oczekiwał, że mu rozwiążę jakiś problem z jakimś skryptem z jakiegoś wątku z tego forum. Nie dość, że oczekiwał ode mnie prywatnych konsultacji to nie zadał sobie nawet trudu, żeby zajrzeć do mojego profilu i zaczął mnie tytułować per Proszę Pana. No szczyt bezczelności.
itsme
Cytat(JoShiMa @ 17.12.2008, 12:13:58 ) *
No i właśnie zaszczycił mnie taki, w gorącej wodzi kompany, privem w którym oczekiwał, że mu rozwiążę jakiś problem z jakimś skryptem z jakiegoś wątku z tego forum. Nie dość, że oczekiwał ode mnie prywatnych konsultacji to nie zadał sobie nawet trudu, żeby zajrzeć do mojego profilu i zaczął mnie tytułować per Proszę Pana. No szczyt bezczelności.

gościu wyskakuj z rozwiązania gotowego inaczej szacun jest nie dostepny :-)
hihihih
wookieb
Widzę, że JoShiMa jest troche przewraźliwiona na punkcie płci tongue.gif
Mało kto patrzy, cze user jest kobietą czy mężczyzną ponieważ 99,9 programistów to faceci smile.gif
mike
Cytat(wookieb @ 17.12.2008, 12:47:01 ) *
Widzę, że JoShiMa jest troche przewraźliwiona na punkcie płci tongue.gif
Stuknij się dziewczyno w głowę. Pomyślałabyś zanim coś napiszesz. tongue.gif
AxZx
Cytat(mike @ 17.12.2008, 13:08:05 ) *
Stuknij się dziewczyno w głowę. Pomyślałabyś zanim coś napiszesz. tongue.gif

wookieweb to też dziewczyna?
fajnie:)
JoShiMa
Cytat(wookieb @ 17.12.2008, 14:47:01 ) *
Widzę, że JoShiMa jest troche przewraźliwiona na punkcie płci

E tam przewrażliwiona. Stary belfer jestem i spodziewam się minimum szacunku od kogoś kto się zwraca do mnie z prośbą na priv. Wiem. Niedzisiejsza jestem.
dr_bonzo
AxZx - sprawdzilbys biggrin.gif

A co do tematu - potwierdzam, wszystkie przypadki userow smile.gif
Ale... nigdy nie dostalem bluzgow za brak pomocy tongue.gif
mike
Cytat(dr_bonzo @ 17.12.2008, 16:38:45 ) *
A mi się zdarzyło.
Musiałem się bardzo powstrzymywać żeby nie kliknąć w taki mały przy profilu użytkownika w każdym poście biggrin.gif
AxZx
Cytat(dr_bonzo @ 17.12.2008, 16:38:45 ) *
AxZx - sprawdzilbys biggrin.gif

A co do tematu - potwierdzam, wszystkie przypadki userow smile.gif

sprawdziłem, dlatego zdziwiłem się, na odpowiedź mike
skowron-line
Ja wczoraj zwróciłem się z prośbą do twórcy tematu i bez odpowiedzi bez rezultatów i nie wiem czy do złej osoby pisałem czy jak ? a napewno nie uraziłem majka
Może powinno się napisać kto za jaki dział odpowiada i do kogo ewentualnie można zwrócić się z prośba nie koniecznie o pomoc.
nospor
Cytat
sprawdziłem, dlatego zdziwiłem się, na odpowiedź mike
grunt to zalapac gryps winksmiley.jpg

mike chciał w ten sposob sprawdzc, czy wookieb by sie nie zdenerwowal, jakby go ciągle brano za kobiete.
mike
Cytat
Może powinno się napisać kto za jaki dział odpowiada i do kogo ewentualnie można zwrócić się z prośba nie koniecznie o pomoc.

W każdej sytuacji możesz wysłać raport . Trafi on do wszystkich moderatorów i pierwszy który go przeczyta powinien się nim zająć.
Możesz też ryzykowac pisanie PW do któregoś moderatora, ale nie masz pewności kiedy on przeczyta to PW.

Kiedyś mi sie zdarzyło otworzyć skrzynkę po kilku dniach nieobecności i przeczytałem jedno PW z prośbą o coś i kolejne (wysłane 5 minut później) z bluzgami za zero reakcji. LOL
skowron-line
Cytat(mike @ 17.12.2008, 16:55:39 ) *
W każdej sytuacji możesz wysłać raport . Trafi on do wszystkich moderatorów i pierwszy który go przeczyta powinien się nim zająć.

Czyli mam rozumieć że jest odnośnie każdej sprawy.
wookieb
Cytat(nospor @ 17.12.2008, 16:54:20 ) *
mike chciał w ten sposob sprawdzc, czy wookieb by sie nie zdenerwowal, jakby go ciągle brano za kobiete.

Ee tam tongue.gif

Jeżeli zaraportujesz taką sytuację to chyba taka osoba dostanie bana na pewien czas:) Lepiej dla ciebie i dla innych
mike
Cytat(skowron-line @ 17.12.2008, 16:57:47 ) *
Czyli mam rozumieć że jest odnośnie każdej sprawy.
Jest to najszybszy sposób skontaktowania się z moderatorami w sprawach również ogólnych dotyczących danego wątku/wypowiedzi.
Jeśli chcesz możesz pisać na subforum Forum jeśli coś dotyczy dowolnych ogólnych kwestii całego forum i chcesz upublicznić dyskusję. Poza tym zostaje Ci PW do admina lub moderatorów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.