Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić, czy wykonała się cała pętla?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
porfirm
Jeśli pytanie jest kretyńsko banalne, to przepraszam.

Problem jest następujący: mam klasyczną JSową pętlę for, w której wykonuję sobie jakąś Ajaxową funkcję. Zanim po pętli zacznę robić coś dalej, chciałbym sprawdzić czy cała pętla się wykonała, a więc ściślej - czy wykonało się ostatnie wywołanie tejże funkcji w pętli. Sprawdzanie iteracji pętli oczywiście nie daje pożądanego skutku, bo z punktu widzenia JSa cała pętla wykonuje się natychmiast, mimo że poszczególne wywołania Ajaxa w niej jeszcze się nie przemieliły. Zabawa w timeout również się nie sprawdza, bo czasy wykonania tej samej funkcji są dość różne (funkcja korzysta z zasobów na innym serwerze).

A więc - jak mogę po zakończeniu pętli sprawdzić czy zakończyło się ostatnie wywołanie Ajaxa w niej? A może da się to sprawdzić przy każdym powtórzeniu pętli, i od tego uzależnić przejście do następnego powtórzenia?

Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc smile.gif
Crozin
setInterval i co np. 100ms sprawdzasz czy ostatnie zapytanie wykonane przy użyciu AJAX się zakończyło.
porfirm
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś.
nexis
W twoim przypadku chodzi o synchroniczne wywołania AJAX-owe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.