Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] proszę o ocenę i ewentualnie porady :)
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
johnyy_24
Bardzo proszę o ocenę strony. Proszę również o ocenę samego pomysłu, atrakcyjności portalu i przystępności nawigacji.

www.rafiner.pl

Portal lifestylowy, który gromadzi użytkowników zainteresowanych ekskluzywnymi przedmiotami.
W odróżnieniu od podobnych portali strona opiera się na możliwości dodawania przedmiotów przez użytkowników osobiście, a nie przez zespół redaktorski. Istnieje również możliwość zarabiania na adsense, im atrakcyjniesze przedmioty, tym większe prawdopodobieństwo większego zarobku.

Pozdrawiam i dziękuję bardzo
erix
  • nawigacja kuleje, jeśli chodzi o "kategorie portalu"; wygląda, jak reklamówki i napisy są słabo czytelne.
  • komentarze dla pozycji są w tak niestandardowym miejscu, że gdybym nie rozglądał się po całej stronie, to bym ich nie dostrzegł
  • ikonki trochę niestaranne; istnieje coś takiego, jak antyaliasing
  • reszta grafiki tak samo; wygląda trochę na tą z zeszłej epoki (czyli a'la designy dla Netscape Communicator). Mam wrażenie, jakby powstawała na kolanie - miejscami nierówno, niestety, nie jest ona atrakcyjna - wszędzie szaro, smutno i buro
  • niesemantyczny kod, zupka tagowa z onclick, itp.
  • 515 błędów validatora, jesteś jak na razie rekordzistą biggrin.gif
Ogólnie: zmień grafika, popracuj nad starannością i dodaj coś naprawdę rewelacyjnego, bo takich serwisów jest naprawdę pełno i z tym, co masz, to może być ciężko się przebić.
piotrooo89
jak wspomniał ~erix validator szaleje duuuży minus. menu tak wtopione w stronę że trudno zauważyć na pierwszy rzut oka. można też dać jakieś efekty dla menu żeby nie było takie jednostajne. dodaj trochę "powietrza", za dużo na kupie można klaustrofobii dostać patrząc na to.

ocena 4/10
krzysztoff85
Rzeczywiście, validator pokazuje sporo błędów. Sprawdziłem jednak na najpopularniejszych przeglądarkach (Mozzila, IE, Opera, Safari oraz Chrome) i strona wyświetla się poprawnie i
o to w tym wszystkim chodzi, aby strona była dostępna dla użytkowników i generalnie dobrze się wyświetlała. Zauważmy, że strona największego potentata w branży internetowej jakim
jest google.pl również posiada błędy. A nawet strona tego forum również je posiada. Rozumiem, że to wersja BETA i wielu programistów nie przestrzega wszystkich reguł proponowanych przez W3C jednak zwróciłbym na to uwagę przy tak dużej ilości. Napewno nie używałbym atrybutów ID dla wielu elementów DIV a zauważyłem, że 30% błędów jest z tym związane. Proponuje przyjrzeć się jeszcze raz CSS'owi.

Natomiast grafika do mnie przemawia. Może ciut więcej miejsca by się przydało ale jak dla mnie ciekawa...

nie zgadzam sie ze zdaniem erix'a, że jest setki takich serwisów jak ten, gdyż wgłębiając się bardziej w treść i działanie serwisu - dzieli on swoje zyski z użytkownikami
portalu a to jest dosyć nowatorskie rozwiązanie.
erix
Przecież serwisów z programami partnerskimi jest sporo...

Cytat
jest google.pl również posiada błędy.

Ale to nie znaczy, żeby je również powielać. Twórcy Google będą skakać w Google, to my też? A dlaczego strona W3C nie ma błędów w składni, hę? Przecież Google nie ma nic do gadania, jeśli chodzi o składnię (a może i ma...?), a wzory trzeba znajdywać dobre.

Cytat
A nawet strona tego forum również je posiada.

Niezamknięte encje i któryś mod musi kisić. Ale to już do administracji z tym. winksmiley.jpg
.radex
Tak sobie. Wygląd strasznie "szpanerski", wszystko napakowane obrazkami. nie podoba mi się. W niektórych miejscach rozjeżdża się pod Operą.

Cytat(krzysztoff85 @ 2.01.2009, 18:28:16 ) *
o to w tym wszystkim chodzi, aby strona była dostępna dla użytkowników

Myślisz, że po co W3C wymyśliło te wszystkie standardy? Dla "szpanu"? Nie! Właśnie po to, żeby strona była dostępna dla użytkowników. Strona walidująca się może być bardzo niedostępna dla użytkowników, jak i niewalidująca może być ok, ale wynik "951 Errors, 359 warning(s)" to lekka przesada. Niektóre wymagania walidacji może są trochę bezsensowne, ale nie powinniśmy tego kompletnie olewać. Proponuję się przyjrzeć stronom W3C, WHATWG, Firefoksa, Opery i podobnych, zamiast patrzeć na Google, które nie ma zbyt wiele do powiedzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.