Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [design] Panel administracyjny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
phpion
Witam,
od jakiegoś czasu piszę oskryptowanie sklepu internetowego i końcu przyszła pora aby zająć się wyglądem sekcji administracyjnej. Grafikiem nie jestem jednak starałem się stworzyć przyjazny i przejrzysty design. Co mi wyszło z planów - oceńcie proszę sami:

http://phpworkstation.com/shop/admin.png

Sam system nie jest jeszcze skończony (nie czepiajcie się braków w menu). Ta duża liczba po lewej stronie będzie odświeżana co pewien czas obrazując liczbę nowych zamówień.

Co sądzicie o tym projekcie? Kontynuować to co jest czy raczej coś zmienić? Jeśli tak to co.

Z góry dzięki za opinie,
pion
MWL
Pracuj dalej, mi się podoba...
parzol
Bardzo ładnie! 9/10.

Uwagi:
- jak dla mnie kontrast między zieloną czcionką a zielonym tłem jest za niski,
- po lewej ten licznik z dużą cyfrą - tekst pod nim dałbym na środek bo teraz to tak jakoś krzywo smile.gif

Tak trzymać !
.radex
Ładnie, ładnie. Podoba mi się.

Nie podoba mi się jedynie kolorystyka tego boksu u góry ("dane o produkcie zostały ...")

7/10 - tak mało, bo prostu nie ma w tym niczego specjalnego. prosty, schludny layout.

pozytywnie.
kazag
jesli nie jestes grafikiem, to rzeczywiscie bardzo ładnie. Panel powienien byc przejrzysty i taki jest. 9/10.
Pilsener
Jeśli chodzi o takie panele, to nie warto wynajdywać koła na nowo - liczy się estetyka i funkcjonalność. Ciężko tak z jednego screenu ocenić, wolałbym trochę pobuszować po całym panelu, zobaczyć jak wygląda lista i wyszukiwarka produktów etc. Co mi się nie podoba:

- całość zbyt rozwodniona - na stronie www to może i ładnie, ale w panelu wolałbym, aby jak najwięcej informacji było dostępnych w jednym miejscu, nie trzeba takich dużych odstępów
- oddzieliłbym poszczególne sekcje od tła strony - choćby delikatnym szarym, tak, aby jednoznacznie było wiadomo, że komunikat, informacje podstawowe oraz cennik to ta sama sekcja, ten sam produkt etc.
- pomoc wyświetlałbym dopiero po najechaniu kursorem na ikonkę pomocy, bo zawsze dla jednego będzie albo za mało, albo może poczuć się dotknięty, że ktoś mu wszystko opisuje, jak dziecku
- te inputy muszą być takie szerokie? Nie lubię też takich inputów - wolę tradycyjne, od razu widać że to input - np. checkbox jest ok - gdzie tu konsekwencja? Jemu border też trzeba by wyłączyć
- przycisk "zapisz" bym powiększył (fajnie jest też dać przycikom hover) - ludzie lubią duże butony, wtedy klikają w nie z większą satysfakcją, można dodać też przycisk "resetuj" do cofania zmian wprowadzonych w formularzu

Najchętniej bym całość ocenił, mam nadzieję, że pamiętasz o wsparciu dla SEO.
Spawnm
strasznie wielkie to wszystko , zwłaszcza menu i nowe zamówienia ,
można by to troszkę zmniejszyć smile.gif
Mize
Nie jest źle jak na nie-grafika, ale można by to troszkę urozmaicić.
Ja tworząc panele administracyjne pierwszy raz, brałem inspirację stąd... http://themeforest.net/category/site-templates/admin-skins.
Całkiem sympatyczne niektóre layouty.
phpion
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie. Pozwolę sobie nie ustosunkowywać się do pozytywnych lecz tylko do uwag i sugestii.

Co do kolorystyki boxu z informacją o pomyślnym zapisie: dziś sprawdziłem na zwykłym monitorze CRT i jest podobnie jak u mnie - moim zdaniem wygląda ładnie, kontrast jest ok. Zostawię więc jak jest bo ciężko mi nadać inną kolorystykę bez testu "live" na monitorze, na którym wygląda gorzej.

Cytat(Pilsener @ 15.01.2009, 13:55:46 ) *
- oddzieliłbym poszczególne sekcje od tła strony - choćby delikatnym szarym, tak, aby jednoznacznie było wiadomo, że komunikat, informacje podstawowe oraz cennik to ta sama sekcja, ten sam produkt etc.

Edycja (w tym przypadku) produktu to będzie jeden formularz na stronę. Przyciski wysyłające formularz daję na końcu każdego <fieldset> aby przy zmianie parametrów w jednej "sekcji" nie trzeba było zjeżdżać stroną na sam dół.

- pomoc wyświetlałbym dopiero po najechaniu kursorem na ikonkę pomocy, bo zawsze dla jednego będzie albo za mało, albo może poczuć się dotknięty, że ktoś mu wszystko opisuje, jak dziecku

Chyba pozostanę przy obecnym rozwiązaniu - od razu widać krótką pomoc, a dodatkowo wygląda ona chyba dość estetycznie smile.gif

- te inputy muszą być takie szerokie? Nie lubię też takich inputów - wolę tradycyjne, od razu widać że to input - np. checkbox jest ok - gdzie tu konsekwencja? Jemu border też trzeba by wyłączyć

Moim zdaniem standardowe inputy psują wygląd admina dlatego zmieniłem ich obramowanie. Obramowanie checkboxa również jest zmienione czego niestety nie widać pod FF.

- przycisk "zapisz" bym powiększył (fajnie jest też dać przycikom hover) - ludzie lubią duże butony, wtedy klikają w nie z większą satysfakcją, można dodać też przycisk "resetuj" do cofania zmian wprowadzonych w formularzu

Hover jest rozjaśnieniem przycisku (podobnie jak w menu). Większe przyciski? Trzeba jeszcze umieć zrobić/znaleźć ładne duże ikonki pasujące do ogólnego stylu. Korzystam z famfamfam więc wielkościowo przycisk pozostanie jaki jest.

Cytat(Mize @ 15.01.2009, 18:06:04 ) *
Ja tworząc panele administracyjne pierwszy raz, brałem inspirację stąd... http://themeforest.net/category/site-templates/admin-skins.

Dzięki za ciekawego linka! Możliwe, że poszukam tam natchnienia do zrobienia kilku smaczków smile.gif
Kildyt
Cytat(phpion @ 15.01.2009, 18:21:47 ) *
Co do kolorystyki boxu z informacją o pomyślnym zapisie: dziś sprawdziłem na zwykłym monitorze CRT i jest podobnie jak u mnie - moim zdaniem wygląda ładnie, kontrast jest ok. Zostawię więc jak jest bo ciężko mi nadać inną kolorystykę bez testu "live" na monitorze, na którym wygląda gorzej.
Uwierz nam, że tekst trudno odczytać na takim tle. Komunikat, tak jak i całość wyglądu powinna być wyraźna. Ten komunikat nie jest. Trudno odczytać co jest napisane. Zmień kolor tekstu na ciemny szary i będzie dobrze. winksmiley.jpg

A tak poza tym to wygląd bardzo ładny! winksmiley.jpg Gratuluję!

PS Button wstawiłbym po prawej stronie, a nie po środku. Tak będzie bardziej standardowo. smile.gif Dla "Pokaż nowe ogłoszenia >" również zastosowałbym wyśrodkowanie do prawej strony. Ilość nowych zamówień trochę za duże.
phpion
Cytat(Kildyt @ 15.01.2009, 19:42:34 ) *
Ilość nowych zamówień trochę za duże.

Z założenia miało być duże aby można było dojrzeć liczbę nie siedząc przy komputerze. Duża liczba wraz z autoodświeżaniem ma pomóc w monitorowaniu aktualnych zamówień bez konieczności patrzenia w monitor z bliska smile.gif
pyro
Jestem ciekaw jakby wyglądała całość, bo narazie wygląda estetycznie ale jestem prawie (bo nie jestem jasnowidzem) pewien, że kolorystyka będzie lewa smile.gif
phpion
Cytat(pyro @ 15.01.2009, 20:11:44 ) *
Jestem ciekaw jakby wyglądała całość, bo narazie wygląda estetycznie ale jestem prawie (bo nie jestem jasnowidzem) pewien, że kolorystyka będzie lewa smile.gif

Hmmm no to w zasadzie jest już całość. Dojdzie jeszcze pewnie kilka elementów (jak np. ostatnie błędne logowanie) no ale to już są duperelki.
erix
IMHO zbyt ostre kolory. A jak dla mnie, mógłbyś te dwa formularze bez problemu wcisnąć obok siebie, a nie takie rozciągnięte na całą szerokość strony. ;p

Ale ogólnie ok. :]

7/10
phpion
Dzięki za kolejną opinię smile.gif
Cytat(erix @ 15.01.2009, 21:37:40 ) *
A jak dla mnie, mógłbyś te dwa formularze bez problemu wcisnąć obok siebie, a nie takie rozciągnięte na całą szerokość strony. ;p

Tych "formularzy" (konkretnie to fieldsetów, bo to jest jeden formularz) jest pod spodem jeszcze kilka. Po prostu pogrupowałem parametry produktów w poszczególne sekcje za pomocą <fieldset>. Myślałem również nad zastosowaniem zakładek - jeżeli obecne rozwiązanie okaże się mało wygodne pewnie wrócę do tego pomysłu.
Seth
Szczerze mowiac to za wiele na tym zrzucie nie widac, wiec ciezko w ogole ocenic uzytecznosc jego.

Ale pozwole sobie podrzucic Ci link, ktory wg. mnie jest pokazem tego jak mozna naprawde ladnie zaprojektowac panel/aplikacje webowa:
http://www.actionmethod.com/Tour
phpion
Cytat(Seth @ 15.01.2009, 23:20:34 ) *
Ale pozwole sobie podrzucic Ci link, ktory wg. mnie jest pokazem tego jak mozna naprawde ladnie zaprojektowac panel/aplikacje webowa:
http://www.actionmethod.com/Tour

Wow, robi wrażenie, dzięki serdeczne!
jarek_bolo
A mnie się podoba smile.gif
Pewnie z powodu takiego, że w ogóle totalna lebiega jestem z grafiki smile.gif

Co do pomysłu z zakładkami to w PrestaShop to jest tak zrobione, możesz sobie zobaczyć na demo tego sklepu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.