Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wolne dzialanie bazy przy kilku tys. zapytan na sekunde
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
bloker
Witam.

Mam kilka tysiecy zapisow/odczytow na tabeli. Dysk pracuje bez zarzutów. Co zrobic, by baza dzialala optymalniej? Bo chodzi strasznie wolno...

Z gory dziekuje za odpowiedz!
prond
Sprawdź, czy za każdym jest otwierane nowe połączenie do bazy. Ta operacja jest niestety kosztowna w przypadku postgresa, dlatego warto trzymać cały czas otwarte połączenie.
Pomocnym rozwiązaniem jest tutaj pgpool.

Kolejna kwestia to autocommit. Jeżeli robisz po kolei wiele insertów zapakuj je pomiędzy polecenia BEGIN i COMMIT.

Daj znać, czy jest poprawa. Zobaczy się co dalej.
bloker
Sa to pojedyncze uruchamiane pliki php z zapytaniami, tylko tych zapytan jest wiele... ramu 6 GB wolnego 3 procki w 60% wolne...

Zatyka się po przy wiekszym ruchu (liczba procesow apache nie rosnie, ale rosnie liczba procesow bazy)

Wyglada jakby byla bariera co do jednoczesnych odczytow/zapisow z tabeli...

Naprawde nie wiem co jest :/

EDIT: zwiekszenie o 10% ruchu do bazy prowadzi do tego, ze tworzy się wiele polaczen i kazde stoi
c3zi
Spróbuj użyć funkcji mysql_pconnect.
Otwiera stałe połączenie z bazą.
bloker
Hmmm... byloby to dosc niestosowne, ponieważ obsługuję dość poważny serwis i statystycznie:

- odwolan do skryptu jest okolo 3/4 mln na godzinę
- około 100 UU na sekundę otwierałoby polaczenie z bazą (wiec po chwili mialbym ok 5tys otwartych połączeń)

Przy takiej ilości odwołań: procek, dysk, pamięć wszystko działa super... ale baza nie wyrabia. W jaki sposób mogłbym zoptymalizować bazę?
c3zi
Przecież mysql_pconnect nie nawiązuje nowego połączenia, jeśli już istnieje. To jest jedna z różnic między mysql_connect.
Dodatkowo przy takiej ilości zapisu/odczytu przeydałby się pożądny dysk.
bloker
Wg statystyk dysk zapis/odczyt nie jest obciążony nawet w 2% ... a nie mogę utrzymywać 3000 połączen (isntiejących procesów) - zbyt duże obciązenie systemu (6GB RAMu nie wystarczy smile.gif )
Zbłąkany
@bloker:
zajrzyj tutaj i pobaw się tymi ustawieniami smile.gif Dodatkowo sprawdziłbym strukturę bazy danych, relację, itp. Może warto zrobić optymalizację bazy? Nie masz czasem jakiegoś wyzwalacza ustawionego przy tych zapytaniach?
@c3zi:
czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem?
prond
Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy.
Spróbuj wymusić nestedloops - to wolniejszy algorytm łączenia tabel,
ale na pewno mniej obciąża zasoby komputera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.