Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odswiezanie pola SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
gugas
Witam.

Kiedys juz byl podobny post na forum ale nikt nie odpisywal wiec pisze tutaj. Chodzi mi o wyswietlanie nazw tabel w liscie rozwijanej. Zrobilem tak:
Kod
<form method="post" action=""  >
<tr>
<td>Dostepne kursy:</td>
<td><select size="1" name="kursy" onchange="this.form.submit();"  >
     <?
     $sql_conn = @mysql_connect('serw', 'baza', 'haslo') or die('Nie mozna sie polaczyc.Blad!!!');

$result = mysql_list_tables('baza');

while ($row = mysql_fetch_row($result)){

print "<option value='".$row[0]."'>".$row[0]."</option>";
     }

mysql_free_result($result);

?>

i teraz mam taki problem - wszystko ladnie wyswietla mi w liscie rozwijanej. gdy klikne na nazwe tabeli automatycznie ukazuje mi sie jej zawartosc. Natomiast w polu SELECT nie pozostaje nazwa aktualnie wybranej tabeli z bazy lecz pierwsza ktora jest na liscie. Jak zablokowac zeby wybrana przeze mnie opcja pozostawala a nie odswiezala sie. To jest dla mnie wazne bo nastepnie zawartosc tego pola przekazuje dalej. No i po wybraniu np 3 pozycji z listy wyswietli mi jej zawartosc a nastepnie gdy chce wybrac ta pierwsza pozycje to juz sie nie odswiezy. Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.

Dzieki i Pozdrawiam
blooregard
Musisz dodać sobie zmienną, w której będziesz trzymał aktualną wartość klikniętego <option>, następnie przy wyświetleniu <selecta>
sprawdzasz, czy aktualna wartość <option> równa się tej w zmiennej tymczasowej, jeśli tak, doklejasz: selected= 'selected' w <option> i juz masz zaznaczone.
Tę dodatkową zmienna możesz sobie trzymać np. w $_SESSION i aktualizowac po każdej zmianie <option> w danym <select>

Cytat
Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.

Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi.
gugas
Cytat(blooregard @ 30.01.2009, 12:35:20 ) *
Musisz dodać sobie zmienną, w której będziesz trzymał aktualną wartość klikniętego <option>, następnie przy wyświetleniu <selecta>
sprawdzasz, czy aktualna wartość <option> równa się tej w zmiennej tymczasowej, jeśli tak, doklejasz: selected= 'selected' w <option> i juz masz zaznaczone.
Tę dodatkową zmienna możesz sobie trzymać np. w $_SESSION i aktualizowac po każdej zmianie <option> w danym <select>

Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi.

No tak mniej wiecej wiem, chociaz jestem szary jezeli chodzi o php. Mozesz mi to dokleic do mojego kodu?? Bo nie wiem dokladnie co gdzie umiescic :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.