Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie o UPDATE bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dachu
cześć
mam pytanie, a raczej prosze o rade.
Otórz mam na serwerze plik CSV, który jest aktualizowany co minute - z dysku lokalnego komputera. Usługa CRON na serwerze wykonuje mi skrypt, który otwiera plik CSV i aktualizuje z niego baze MySQL, a dokładnie jakąś tam tabele.
Pytanie jest o to czy jest to dobre rozwiązanie, przy takim zadaniu, jest to pewien zamysł do wykonania, który może przejść lub nie musi.
Tylko nie wiem z czym to się będzie wiązało jeśli chodzi o serwer itp. Czy serwer wydoli ? smile.gif Czy jest sens coś takiego robić poprzez PHP?

prosze o odpowiedź
bazyliszek83
Pytanie czy jest sens robienia tego co minute? Jeżeli będzie to bardzo duży plik to serwer może sobie nie poradzić zaktualizowania danych w minute.

Nie latwiej zrobić jakiś prosty panel do aktualizacji danych i zamiast modyfikować plik csv to wklepywać te dane przez ten panel prosto do bazy?
dachu
Cytat(bazyliszek83 @ 2.02.2009, 15:01:35 ) *
Pytanie czy jest sens robienia tego co minute? Jeżeli będzie to bardzo duży plik to serwer może sobie nie poradzić zaktualizowania danych w minute.

Nie latwiej zrobić jakiś prosty panel do aktualizacji danych i zamiast modyfikować plik csv to wklepywać te dane przez ten panel prosto do bazy?

właśnie nie da rady, na dysku lokalnym jest to program fakturowy, który ma możliwość generowania tylko CSV, choć jest możliwość by firma, która go robiła, mogła dorobić pocedure, by po kliknięciu przycisku save, aktualizowany był dany rekord.

I chyba to było by lepsze prawda ?

Pozdrawiam.
bazyliszek83
Tak to zdecydowanie lepszy pomysł. Tylko że wtedy musisz im udostępnić jakiś mechanizm zapisu takiego rekordu. No bo otwarcie bazy na polaczenie zewnetrzne to nie najlepszy pomysł.
dachu
Cytat(bazyliszek83 @ 2.02.2009, 15:21:53 ) *
Tak to zdecydowanie lepszy pomysł. Tylko że wtedy musisz im udostępnić jakiś mechanizm zapisu takiego rekordu. No bo otwarcie bazy na polaczenie zewnetrzne to nie najlepszy pomysł.

biblioteka directSQL w DELPHI pozwala na coś takiego, podobnie jak aplikacje wykonane w C++
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.