Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co lepsze: wiece zapytan SQL czy sortowanie w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rajcho
Witajcie,

mam pewien problem, nad ktorym sie trche glowie. co jest lepsze, wykonac wiecej zapytan do DB czy jedo wieksze i sortowac wyniki samemu w PHPie?

Banalny przyklad:
Menu z literkami i po najechaniu pojawia sie okno ze slowami na ta litere pobieranymi z bazy danyh (linki do stron). Zanaznaczam, ze po 'najechaniu' (menu javascripcie) wiec wszystkie dane musza byc pobrane wczesniej.

Zatem czy wykonywac zapytanie typu SELECT ..... LIKE dla kazdej litery czy pobrac wszytko (SELECT ... ORDER BY) i podzielic to w tablicach lub uzyc regularnych przy wyswietlaniu dla kazdej z litery?
Crozin
Jedno zapytanie i sprawdzanie pierwszej litery każdego wyniku (mb_substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
rajcho
Dzieki, a mozesz mi tylko wyjasnic jaka jest roznica pomiedzy mb_substr a zwyklym? niestety nic mi nie mowi 'multi-byte'
Crozin
PHP nie ma wsparcia dla Unicode i przykładowo (jeżeli plik zapisujesz jako UTF-8)
  1. <?php
  2. echo strlen('ł'); //2
  3. echo mb_strlen('ł'); //1
  4. ?>
mike
Cytat(rajcho @ 3.02.2009, 17:09:39 ) *
Dzieki, a mozesz mi tylko wyjasnic jaka jest roznica pomiedzy mb_substr a zwyklym? niestety nic mi nie mowi 'multi-byte'
Jeszcze lepszy przykład:
  1. <?php
  2.  
  3. $string = "ݬĆѡ¦ŁĘÓZXCNASLEO";
  4. echo strtolower($string);
  5. echo mb_strtolower($string);
  6.  
  7. ?>
rajcho
hmmm
jak mniemam ostatni przyklad powinien ladnie zadzialac dla drugiej funkcji? (w ostatnim przykladzie)

Niestey jak wprowadzilem i sobie przetestowalem otrzymalem jakby troche dziwne wyniki:

dla pierwszej funkcji (bez mb_) ladnie zmiejszylo zwykle znaki pozostawiajac polskie w postaci wielkich liter.
Funkcja mb_ zmniejszył równierz zwykle lecz z polskich zrobila same znaki zapytania.

Wiec o co tu chodzi??

Wyniki mozna zobaczyc tutaj:

http://www.loans-assistance.com/php/test.php
nospor
dla mb_ musisz jeszcze ustawic kodowanie - patrz drugi parametr (info jak zwykle w manualu)
Mozesz tez ustawic kodowanie na stale dla mb_ (info jak zwykle w manualu)
rajcho
smile.gif no to teraz by szystko bylo jasne:) myslalem ze samo kodowanie wprowadzonych danych i kodwanie strony powinno wystarczyc. Sprawdzilem i wszystko ladnie dziala.
Dzieki.
Przyznam, ze przyda mi sie bardzo znajomosc tych funkcji:)
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.