Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aplikacja z możliwością podglądu w internecie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kaleon
Witam
Trochę głupi temat ale nie wiem jak to streścić w kilkunastu znakach.

Wiem że jest to forum o php ale może mi ktoś podpowie.
Chciałbym napisać program który będzie np. prowadził sprzedaż. taki prosty. ale głównie to chodzi mi o to abym mógł w internecie zobaczyć co zostało sprzedane na jaką wartość i takie tam. takie proste raporty dostępne online z dowolnego miejsca na ziemi.

Dopiero zaczynam i zastanawiam się w jakim języku mógłbym to wykonać. Nie mam pojęcia w czym zrobić samą aplikację i stronę internetową? stronę może w PHP ale odnośnie programu to nie mam pojęcia.

Czy istnieje w ogóle taka możliwość żeby ten program wysyłał gdzieś informację na stronę ? Mógłby wysyłać np. plik na serwer ale nie wiem w czym stworzyć taką aplikację.

Proszę o dobre rady. czekam na jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam
Crozin
Zarówno strona WWW jak i program muszą korzystać z tej samej bazy danych.

Stronę jak już zauważyłeś możesz w PHP napisać, a program w dowolnym języku, który umożliwa napisaie programu? Java, C i w chooooolere innych.
kaleon
Ale gdzie tą bazę umieścić?
Na serwerze gdzie będzie strona www czy na komputerze gdzie będzie program. Czy może dwie bazy które w jakiś sposób będą wymieniać informację.
Chodzi mi o to że jeśli dam bazę na serwer to przy braku internetu (neostrada nie jest doskonała) wtedy program na komputerze nie będzie działać poprawnie. Chyba że można zrobić takie coś że umieszcze baze na komputerze i tam będzie główna baza a dodatkowo program gdy odzyska internet prześle na serwer to co było nowego.
Czy dobrze myśle ?
w php już się trochę bawiłem. zrobienie tego nie będzie problemem ale bardzo dawno temu nie programowałem więc z tym może być problem.
Kwestia tylko czy dobrze to sobie zaplanowałem z tą bazą danych? I czy to ta się wykonać. Pomyślałem sobie że skoro zaczne programowanie od zera to chyba na C#
danek
Możesz użyć np Delphi. W phpSolutions był art o współpracy Delphi i PHP. Ja bym to rozwiązał w ten sposób, że przy każdym zakupie aplikacja kliencka wysyłała by requesta do skryptu w php gdzieś w internecie. np: http://example.com/stats.php?act=sell&pid=1234 Wtedy taki skrypt dodałby sobie info o sprzedaży do swojej bazy...
plurr
Glowna sprawe odgrywa tutaj baza, a jak i w czym beda dane zapisywane/pobierane to juz obojetne.

wszystko mozesz napisac w PHP, caly backend moze byc strona - systemem opartym o WWW. Jednak jesli Ci zalezy na okienkowych rzeczach, to proponuje C# bardzo latwy, to samo mozesz osiagnac w Javie - ambitniejsze.

Od biedy mozesz wszystko umiescic na jednym serwerze. Jednak jesli ma to byc system przeznaczony do wiekszej ilosci uzytkownikow, to wiadomo smile.gif
kaleon
Boję się stawiać wszystko na serwerze z wiadomego powodu. brak neta i praca staje. wtedy zostaje kartka i długopis smile.gif Myślałem aby zrobić wszystko w php, chciałem zrobić konta użytkownikom w momencie gdy będzie więcej punktów do obsługi. Najlepiej dla stabilności systemu było by gdyby były dwie bazy i np. co 5 minut program aktualizował 1 tabele w bazie na serwerze. Nie wiem czy tak można. Muszę się zabierać za szukanie czegoś w google. Chyba że ktoś już przerabiał podobny przypadek smile.gif
sf
Brak internetu jest wliczony w ryzyko aplikacji online, ale nie może to być powodem pisania dodatkowej aplikacji desktopowej. Ile w roku będzie takich awarii z netem? Niewiele. Pamiętaj, że co jakiś czas są też awarie prądu winksmiley.jpg Na pewno jest ich mniej, ale też się zdarzają. Nawet jak jeden dzień popiszesz sobie na kartce to tragedii nie będzie. Natomiast koszty pisania aplikacji desktopowej są znaczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.