Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL problem z wybraniem uzytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
endr1u
Witam mam problem z zalogowaniem sie na uzytkownika .. gdy wpisuje

Kod
mysql> mysql -u root -p
    ->;
ERROR 1064 (42000): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'mysql -u root -p' at line 1

wyskakuje mi taki blad jak na dole. .jak go naprawic?

dodam tylko, ze mam linuxa
piotrooo89
  1. mysql -u root -h localhost -p

host musisz podać.
endr1u
dalej to samo niestety

Kod
mysql> mysql -u root -h localhost -p
    ->;
ERROR 1064 (42000): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the ri[ght syntax to use near 'mysql -u root -h localhost -p' at line 1
mysql>
piotrooo89
chyba do połączenia nie jest Ci potrzebny - ';'.
endr1u
Cytat(piotrooo89 @ 10.02.2009, 14:45:11 ) *
chyba do połączenia nie jest Ci potrzebny - ';'.

jak nie uzyje tego to nie idzie nic dalej musze chyba postawic srednik na koncu..dalej nie dziala ;/
phpion
Przecież:
Cytat(endr1u @ 10.02.2009, 15:40:19 ) *
Kod
mysql> mysql -u root -p
    ->;
ERROR 1064 (42000): You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'mysql -u root -p' at line 1

konkretnie "mysql>" oraz

Cytat(endr1u @ 10.02.2009, 17:54:54 ) *
jak nie uzyje tego to nie idzie nic dalej musze chyba postawic srednik na koncu..dalej nie dziala ;/

ewidentnie świadczy o tym, że... jesteś już zalogowany! Na dowód tego zamiast mysql -u root bla bla bla wpisz sobie:
  1. SELECT USER();

Powinieneś otrzymać nazwę aktualnie zalogowanego użytkownika.
endr1u
mam cos takiego teraz :

Kod
mysql> use user;
ERROR 1044 (42000): Access denied for user ''@'localhost' to database 'user'
mysql> select user();
+------------------+
| user()           |
+------------------+
| endr1u@localhost |
+------------------+
1 row in set (0.00 sec)

mysql> use root
ERROR 1044 (42000): Access denied for user ''@'localhost' to database 'root'
mysql> use endr1u@localhost
ERROR 1044 (42000): Access denied for user ''@'localhost' to database 'endr1u@localhost'
phpion
No i? Najpierw może poczytaj jakiś kurs SQLa bo z tego co widzę to masz totalne braki w podstawach.
endr1u
Cytat(phpion @ 10.02.2009, 19:07:38 ) *
No i? Najpierw może poczytaj jakiś kurs SQLa bo z tego co widzę to masz totalne braki w podstawach.

a moze moglbys mi poprostu pomoc w tych podstawach zamiast robic off topic?
phpion
No ale w czym mam ci pomóc? Piszesz, że problemem jest zalogowanie się ale przecież jesteś zalogowany. Więc?
endr1u
Cytat(phpion @ 10.02.2009, 19:31:23 ) *
No ale w czym mam ci pomóc? Piszesz, że problemem jest zalogowanie się ale przecież jesteś zalogowany. Więc?

ale nie moge nic zrobic wybrac bazy danych stworzyc tabeli nic.. ? nie moge nawet sie zalogowac na root'a
phpion
To wpisz to co wpisywałeś czyli:
Kod
mysql -u root -p

ale w konsoli systemowej, a nie w konsoli MySQL (tam pewnie cię od razu loguje na użytkownika jakim jesteś w systemie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.