Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Replikacja danych.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Hpsi
Witam mam przed sobą problem na zaliczenie semestru z inżynierii oprogramowania, otóż mam zrobić projekt strony www (coś na wzór portalu społecznościowego) oczywiście na bazie danych mysql. Projekt ma wytrzymywać koło 4-5k userów online którzy coś robią.
No i pomysł mam prosty rozproszyć bazę danych, zrobić na wszelki wypadek serwery "dzieci" z mysql, tj mam serwer matka do którego dodaje wpis, jednocześnie do serwera dziecko dodaje ten wpis.
Po co?
Ponieważ jeśli serwer matka padnie na X czasu, to jego działanie przejmuje serwer dziecko i ustawiany jest automatycznie jako matka, a matka przechodzi w tryb dziecka.

Pomysł niby fajny, prosty do zrobienia. Ale....

Jak uzyskać spójność bazy danych po takim upadku. Backup i wgrywać ? tracę X czasu na robienie backupa i wrzucanie go na drugi serwer, w tym momencie może się pojawić ogromna niespójność danych.

Czy ktoś zetknął się z takim problem i mógłby mi doradzić?
webasek
Mając dwa serwery jeden jako matka a drugi jako dziecko zakładasz, że ten drugi tylko jest w czasie gdy pierwszy nie odpowiada tak?
No to problemu nie ma ładujesz na każdej tabeli unikalne id i w momencie uzyskania połączenia z serwerem matką przerzucasz dane z dziecka (tylko te których nie ma w matce) do matki za pomocą jakiegoś skryptu (lub programu) (ale ten sposób też nie jest doskonały ponieważ i tak stracisz trochę czasu bo w czasie przerzucania danych serwis musi być nie dostępny)
Hpsi
hmm ale czy w sumie takie zabezpieczenie jest aż tak potrzebne?

jeśli rozproszę dane tak, że:

-> wchodząc w profil usera, skrypt pobiera id, ustawiania konta z Bazy X
-> pobiera przez id, informacje np komentarze do konta z Bazy Y

mając dwa serwery mysql każdy odpowiedzialny za konkretną cześć bazy ile userów by musiało być by to sie zacinało, lub też serwer upadł ?

Dodatkowo z serwerów mysql są ciągnięte tylko dane mysql, serwery z plikami są osobnymi serwerami.
Czy nie wystarczy robic backupa autmatyczne do 4h?
dr_bonzo
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/replication.html
Cytat
Replication enables data from one MySQL database server (called the master) to be replicated to one or more MySQL database servers (slaves). Replication is asynchronous - your replication slaves do not need to be connected permanently to receive updates from the master, which means that updates can occur over long-distance connections and even temporary solutions such as a dial-up service. Depending on the configuration, you can replicate all databases, selected databases, or even selected tables within a database.

Masz gotowe rozwiazania...
Hpsi
bonzo dziękuje bardzo, ja szukałem tego i nie mogłem nic wyszukać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.