Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przerwanie w trakcie działania skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pysiok1983
Witam!

Mam skrypt, który wykonuje zadanie, które zajmuje mu ok. 5 sekund. Cała operacja rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku. Moje pytanie jest takie czy można wyświetlić jakiś komunikat (najlepiej załadować jakąś stronę html) w momencie kiedy kliknie się przycisk, po czym nastąpi dopiero realizacja zadania przez php??

Próbowałem zrobić to w taki sposób. Stworzyłem 3 pliki php (1, 2 ,3). W pierwszym skrypt pobierał dane w 2 wyświetlał strone php z komunikatem i wykonywał zadanie a w 3 informował o zakończonym zadaniu. Poszczególne przekierowania zrobiłem za pomocą
Kod
header("Location: bb.php");

Niestety nie wyświetla się 1 komunikat na początku 2 strony tylko pojawia się strona 1 po czym klikam przycisk czekam 5 sekund pojawia się klepsydra i pojawia się ostatnia strona. Strony 2 wogule nie widać.

Można jakoś to rozwiązać? questionmark.gif

Bardziej obrazowo przedstawię to na dwóch plikach:

1.php
Kod
<?phpheader('Location: 2.php'); ?>

2.php
Kod
<?

echo 'ten tekst widac dopiero po skonczeniu poniższej pętli';

for($i=0;$i<7000;$i++)
{
     echo 'printing...<br />';

} ?>

Jak napisałem chodzi o wyświetlenie komunikatu echo 'ten tekst widac dopiero po skonczeniu poniższej pętli'; zanim pętla for się skończy.
mdco
Może to Ci pomoże: http://pl.php.net/manual/en/function.flush.php#52147
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.