Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax] Wysyłanie zapytania live
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
DonJeday
Witam,
Powiedzcie mi jak sprawdzić np. formularz rejestracji czy, login jest zajęty, czy hasła są takie same żeby na bieżąco zwracało wynik, a nie po kliknięciu w button.

Używam MintAjax, wszystko mam wczytane tzn. bibliotekę i js.

Mam taki kod:
JS:
Kod
function spr(input)
{
var req.mintReuest();

req.method="post";
  req.AddParam(input,input.value);// dodaje paramet o $_POST['input']=input.value
  req.OnSuccess = function () { $("odp"input).innerHTML= req.responseText; // do odpowiedniego id wklejam odpowiedź
}

req.Send("plik_spr.php";
}

PHP:
Kod
<?php
$co_zostalo_wprowadzone=$_POST['a'];

echo " WPROWADZIŁEŚ ".$co_zostalo_wprowadzone."<br />";

?>

HTML:
Kod
<input id="a"  type="text" onchange="spr('a')" />
<div id="odpa"></div>

Co tu może być nie tak? Bo nie działa.
wookieb
Tutaj raczej powinienes uzyc zdarzenia onkeyup
DonJeday
nic nie dało
wookieb
A powiedz mi co to jest
Kod
$("odp"input)

I to
Kod
req.Send("plik_spr.php";

Najpierw sie sprawdza skladnie a dopiero potem idzie na forum. Poza tym jest cos takiego jak konsola bledow i ona wszystkie takie rzeczy wywala.
maro20
Mam na stronce podobna rejestracje jak przy zakładaniu nowej poczty na wp. w JavaScript sprawdzana jest poprawność wprowadzanych danych, oraz ajax sprawdza czy login w bazie jest wolny. Nie wiem jak zrobi/czego użyć aby pojawił się czerwony X gdy login zajęty. Jak przesłac informację z Ajax do JavaScript o wyniku zapytania bo potrafię jedynie wyświetlić tylko napis obok pola

Kod

f( $row["ile"]!=0 ){
     echo("jest taka osoba");
}else{
     echo("brak takiej osoby");
}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.