Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: run out of memory przy backupie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wojto
Witam,
Nie moge zrobic backupu bazy danych, w phpMyAdminie wywala taki blad:
Kod
zapytanie SQL :  

SELECT *

FROM `texty`.`teksty`

MySQL zwrócił komunikat:

MySQL client run out of memory

dodam, ze chodzi o tabele teksty, zawierajaca teksty piosenek w ilosci ponad 22 tysiecy, w tabeli tej sa rozne pola, miin typu text, zatem tabela jest raczej spora
moj kolega tez nie mogl zrobic kopii tej bazy, jak to rozwiazac? gdzie brakuje pamieci? jak zrobic kopie, kopiujac fragmentami, ale jak?

za wszelka pomoc bede wdzieczny, pzdr.
scanner
poczytaj o mysqldump - baza danych tego forum została zdump[owana w ok. 15 sekund.
PhpMyAdmin męczył się z tym pół godziny i nie dał rady mi tego wysłać.
spenalzo
W linii komend windowsa wywołujesz w podkatalogu bin w katalogu mysqla
Cytat
mysql -u user -p nazwa_bazy > plikwynikowy.sql

Serwer zapyta jeszcze o hasło.
wojto
OK, przeczytalem o mysqldump
ale z tego, co tam widze, to wydaje mi sie, ze ta komenda mysqldump musi byc odpalana z shella, lub z wiersza polecen, a niestety nie mam takiej mozliwosci, jedyne wyjscie, to phpMyAdmin, czy jest jakies zapytanie do phpMyAdmina robiace backup bazy, bo probowalem:
mysqldump --all-databases > all_databases.sql
oraz podajac konkretne bazydanych, ale wtedy wywalalo "Internal Server Error" czy to cos nie tak z serwerem ?
jesli to mozliwe, to prosilbym o jakis gotowy kod do phpMyAdmina

z gory thx
spenalzo
Poproś admina serwera - niech Ci zrobi dumpa do określonego katalogu.
scanner
phpMyAdmin ma opcję "Export" - zarówno dla tabel, jak i dla bazy danych. Nie musisz konstruować własnych zapytań.
wojto
Cytat
phpMyAdmin ma opcję "Export" - zarówno dla tabel, jak i dla bazy danych. Nie musisz konstruować własnych zapytań.

wiem, wlasnie z niej korzystalem, jak napisalem w pierwszym poscie, ale wtedy wywala ten blad z brakiem pamieci, ale myslalem, ze phpMyAdmin cos tam jeszcze dla siebie robi przy tym zapytaniu, tymsamym zwiekszajac pobor pamieci, i moze jest jakies prostsze zapytanie SQL.
Cytat
Poproś admina serwera - niech Ci zrobi dumpa do określonego katalogu.

Wolal bym inaczej, bo chcialbym robic taka kopie dosyc czesto, co jakies 2 tygodnie, a nie bede przeciez prosil admina co 2 tyg., a po drugie, to serwer chyba stoi gdzies w stanach i niewiadomo, czy admin by odpisywal
a nie da sie tego mysqldumpa odpalic z jakiegos exec() questionmark.gif
scanner
możesz spóbowąc z exec() - od tej styrony jeszcze nie próbowąłem.
W sumie powinno zadziałać, jak sądzę.
wojto
dobra, (przed)ostatnie pytanie winksmiley.jpg
przyznam sie szczerze, ze z exec nigdy nie korzystalem, nie mam pojecia co tam wpisac, gdy uruchomie plik:
[php:1:78a1e9745f]<?
exec("mysqldump --opt -u user --password="haslo" baza | bzip2 -c > database.sql.bz2");
?>[/php:1:78a1e9745f]to nic nie robi
exec z tymi poleceniami podanymi przez was wyzej tworzy plik, ale jest on pusty
podejrzewam, ze przed mysqldump trzeba podac sciezke do folderu w mysqlu, ale jak mam ja znalezc, w phpinfo() dostaje:
Kod
MYSQL_SOCKET  /tmp/mysql.sock  

MYSQL_INCLUDE  -I/usr/local/include/mysql  

MYSQL_LIBS  -L/usr/local/lib/mysql -lmysqlclient  

jesli to mozliwe prosilbym o gotowy kod do wklejenia na stronie, thx
spenalzo
Przecież możesz poprosić żeby administratior serwera dodał do crona odpowiedni wpis...
scanner
@spenalzo:
Cytat
Wolal bym inaczej, bo chcialbym robic taka kopie dosyc czesto, co jakies 2 tygodnie, a nie bede przeciez prosil admina co 2 tyg., a po drugie, to serwer chyba stoi gdzies w stanach i niewiadomo, czy admin by odpisywal
@wojto: spróbuj ścieżkę:
Cytat
usr/local/lib/mysql/bin/mysqldump
spenalzo
scanner:
Cytat
@spenalzo:
Cytat

Cytat
Przecież możesz poprosić  żeby administratior serwera dodał do crona odpowiedni wpis...

wojto: Nie będziesz wiedział dopóki sie nie przekonasz, wuięc napisz mejla - ale to już troche wysiłku wymaga, co? Jeżeli zależy adminowi na opinii serwerze to zrobi co chcesz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.