Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL 8.3] problem z tworzeniem kolumny w tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
linx
Witam,
potrzebuje stworzyć w bazie postgres`owej tabele w ktorej jedna z kolumn będzie binar`na (chyba tak to się nazywa). Chodzi mi o coś takiego:
  1. CREATE TABLE "users" (
  2. "User" VARCHAR(16) NOT NULL,
  3. "Password" VARCHAR(64) BINARY NOT NULL,
  4. "Uid" INTEGER NOT NULL DEFAULT '-1',
  5. "Gid" INTEGER NOT NULL DEFAULT '-1',
  6. "Dir" VARCHAR(128) NOT NULL,
  7. PRIMARY KEY ("User")
  8. ) WITHOUT OIDS;

a głównie o tą linie:
  1. "Password" VARCHAR(64) BINARY NOT NULL,

siedziałem wczoraj cały dzień, ale nic nie znalazłem.
Mephistofeles
Ale po co binarnie przechowywać hasło?
Wykorzystuję tylko MySQLa, ale nigdy nie tworzę żadnych binarnych pól.
linx
Kombinuje z pure-ftpd i niestety hasło musi być w takiej postaci inaczej serwer nie przyjmuje hasła.
Na mysql działa, ale też pod warunkiem że że hasło jest "binary".

To jak ktoś wie jak to zrobić w postgres`ie.
erix
http://pl.php.net/pg_escape_bytea
linx
Acha... ale to nie jest rozwiązanie problemu.
Szkoda że nie przeczytałeś dokładnie co napisałem.
erix
Gdybyś pokopał, co to jest bytea, to byś znalazł: http://www.postgresql.org/docs/7.2/static/...ype-binary.html
linx
To jak ma ktoś pomysł/wie jak taką tabele utworzyć??
Zbłąkany
Proponuję zamienić pure-ftpd na proftpd, który posiada odpowiednie opcje, by podać zaszyfrowane hasło smile.gif . W contrib'ie znajdziesz moduł, który obsługuje szyfrowanie danych na różne sposoby, nazywa się on pg_crypto tongue.gif . Trzymanie czystych hasłeł w bazie to głupota, tymbardziej do usługi FTP, która nie jest przykładem bezpieczeństwa ...
linx
Cytat(Zbłąkany @ 17.03.2009, 08:45:48 ) *
Proponuję zamienić pure-ftpd na proftpd, który posiada odpowiednie opcje, by podać zaszyfrowane hasło smile.gif . W contrib'ie znajdziesz moduł, który obsługuje szyfrowanie danych na różne sposoby, nazywa się on pg_crypto tongue.gif . Trzymanie czystych hasłeł w bazie to głupota, tymbardziej do usługi FTP, która nie jest przykładem bezpieczeństwa ...

Jeśli chodzi o przechowywanie haseł to pure-ftpd i proftpd ma takie same możliwości (md5 i inne).
Chyba że mówisz o czymś innym.
Zbłąkany
Nie znam pure-ftpd, więc trudno mi powiedzieć, jakie ma możliwości. Wiem za to, jakie możliwości posiada proftpd. Poza tym erix podał Tobie informację, czego powinieneś poszukać. Widać nie umiesz czytać ze zrozumieniem, więc kliknij tutaj. Następnie pomyśl, co masz źle w swoim zapytaniu i je popraw ...
linx
Cytat(Zbłąkany @ 17.03.2009, 16:03:59 ) *
Nie znam pure-ftpd, więc trudno mi powiedzieć, jakie ma możliwości. Wiem za to, jakie możliwości posiada proftpd. Poza tym erix podał Tobie informację, czego powinieneś poszukać. Widać nie umiesz czytać ze zrozumieniem, więc kliknij tutaj. Następnie pomyśl, co masz źle w swoim zapytaniu i je popraw ...

I tu się akurat bardzo mylisz, bo umiem czytać ze zrozumieniem czego nie można powiedzieć o tobie i twoich wypowiedziach nie na temat.
A ocenienie. który program jest lepszy nie mając z nim styczności pozostawię bez komentarza.
Na szczęście poradziłem sobie z problemem, a rozwiązanie niewiele miało wspólnego z http://www.postgresql.org/docs/8.3/interac...ype-binary.html

Więc temat można zamknąć.
Zbłąkany
Po pierwsze pytałeś, jak utworzyć pole binarne, a jakoś nigdzie nie widzę byś zmienił pytanie: czego szukasz lub co Tobie nie działa smile.gif . Skoro rozwiązałeś problem, to czemu nie napisałeś, w jaki sposób do tego doszedłeś? Jesteś na forum, powinieneś się dzielić wiedzą zwłaszcza, że inni próbują Tobie pomóc smile.gif . Tak się składa, że styczność z nim miałem, nigdy go nie używałem po prostu (nie miałem takiej potrzeby). Nie będę robił flame'a z powodu Twojego ostatniego postu zupełnie nie na temat, bo nie widzę w tym sensu. Nie zdziw się tylko, gdy ludzie przestaną odpowiadać na Twoje pytania tongue.gif .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.