Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PG - instalacja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Bakus
Czy ktoś z was zna może prosty sposób na instalację Postgresa?
Najlepiej coś na styl instalowania php z ZIPa winksmiley.jpg
FiDO
Nie podales pod jakim systemem... winksmiley.jpg
Po podpisie i UA domyslam sie, ze chodzi o Win2k.

U mnie wyglada to tak.. odpalam skrypt *.cmd w XP'ku, ktorego czesc dotyczaca postgresa wyglada tak:
Kod
rem -----------------------------------------------------------------

:postgres

d:

chdir %DEVROOT%PgSQL

regedit /s set.reg

chdir bin

echo ::Installing IPC Daemon...

%DEVROOT%pgsqlusrlocalbinipc-daemon.exe --install-as-service

IF not %errorlevel%==0 (

echo   Failed

) ELSE (

echo   OK

)

echo ::Installing Postmaster service...

bash --login -c 'cygrunsrv --install PostgreSQL --path /usr/bin/postmaster --args "-D /data -i" --dep ipc-daemon --termsig INT --user .fido --shutdown;logout'

IF not %errorlevel%==0 (

echo   Failed

) ELSE (

echo   OK

)

%DEVROOT% to zmienna z katalogiem nadrzednym do PgSQL
Zawartosc set.reg:
Kod
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus Solutions]

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus SolutionsCygwin]

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus SolutionsCygwinmounts v2]

"cygdrive flags"=dword:00000022

"cygdrive prefix"="/cygdrive"

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus SolutionsCygwinmounts v2/]

"flags"=dword:0000000a

"native"="d:usrpgsql"

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus SolutionsCygwinmounts v2/usr/bin]

"native"="d:usrpgsql/bin"

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus SolutionsCygwinmounts v2/usr/lib]

"native"="d:usrpgsql/lib"

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARECygnus SolutionsCygwinProgram Options]

i po bolu winksmiley.jpg

Sposob jest prosty dopiero za drugim razem, jak juz sie ma to napisane, wystarczy tylko odpalic i po paru sekundach mozna sie cieszyc PgSQL'em zainstalowanym jako service.
Bakus
A z kąd można wziąść ZIPka tej bazy?
FiDO
http://cygwin.com/mirrors.html

Tylko, ze poza sama paczka postgresa trzeba jeszcze ktores.. nie pamietam teraz ktore, ide spac, jutro sprobuje poszukac smile.gif
FiDO
napewno potrzebne sa:

cygwin
cygrunsrv
bash

wiecej nie sprawdzilem, bo jest ich troche a nie mam ostanio wolnego czasu, ale niedlugo tak czy siak bede instalowal nowa wersje, tez recznie, wiec jakby Ci sie nie powiodlo do tego czasu to napisze jak sobie poradzilem.
Bakus
Puńkcik przyznany...
Wieczorem będę instalował...
FiDO
Jesli Ci sie nie spieszy to mozesz poczekac na natywny port postgresa pod windowsa.. premiera ma byc jakos w marcu, wiec juz niedaleko.

A w razie problemow z instalacja pisz winksmiley.jpg
Choc jesli bedziesz postepowal zgodnie z manualem (najpierw cygwin'a a potem postgresa) to nie powinno byc klopotow.
Bakus
Warto poczekać?
FiDO
To zalezy... jak Ci sie nie spieszy i nie chcesz sie babrac z instalacją cygwina (polecam jednak to, bo calkiem ciekawe doswiadczenie) to możesz czekać. Z tym, że z tym czekaniem to jest ryzyko, bo niby podali wstępną datę na marzec, to jednak wiadomo jak to jest i może się okazać, że data sie jeszcze nieraz przesunie...
W każdym razie o szczegółach możesz poczytać na oficjalnej stronie portu: http://momjian.postgresql.org/main/writing...gsql/win32.html
Bakus
A są jakieś szanse na to by znaleść wersję instalacyjną (instalującą wszystko co potrzebne?)
DeyV
zresztą już w tej chwili istnieje instalacja pg przeznaczona pod windows, i nie wymagająca cygwina: PgSQL731wina1.exe (np. tu
http://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.post...v7.3.1/Windows/ )

Co prawda nie testowałem, ale info na temat tej dystrybucji mam od kogoś na tym forum, i z tego co pamiętam - danej osobie chodziło poprawnie winksmiley.jpg
FiDO
Ha! DeyV, dzieki... wlasnie sobie przypomnialem, ze ja korzystam z tej "paczki" smile.gif (dziala bez problemow)
To jest faktycznie minimum, ale i tak jest tam cygwin, tylko ze sie instaluje jakby automatycznie...
Teraz chce sobie zainstalowac 7.4.1 i mam juz nawet wszystkie potrzebne paczki z cygwin'a (jakies 9MB), ale niestety tej wersji brakuje kilku skryptow wspomagajacych instalacje, ktore posiada w/w wersja. Aczkolwiek sprobuje zplodzic cos sam, jak znajde w koncu dzien na ta instalacje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.