Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwa elementy obok siebie.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
webdice
Witam,

mam DIV'a o stałej szerokości (załóżmy 500px), w nim kolejne dwa z tym że o szerokości ustalanej w procentach. Do tego momentu wszystko jest w porządku, problem zaczyna się jak dodam obramowanie dla wewnętrznych elementów (układają się jeden pod drugim). Czy jest na to jakieś rozwiązanie.
korek_a
tak jest ale bez kodu to tak krucho

ale zapewne nie maje miejsca i dlatego się zsuwają w dół , i czy te wartości procentowe tam muszę być ? bo warto nie mieszać % z px
ale spróbuj zmniejszyć % o wartość grubości ramki
webdice
Cytat(korek_a @ 17.04.2009, 14:00:11 ) *
(...) ale zapewne nie maje miejsca i dlatego się zsuwają w dół (...)

To jest oczywiste, chodzi o 4px (grubość obramowania).

(...) i czy te wartości procentowe tam muszę być? (...)

Szerokość elementu nadrzędnego będzie ustalana przez użytkownika. Poza tym jakby szerokość była ustalana w pikselach, nie było by problemu.

spróbuj zmniejszyć % o wartość grubości ramki

Twoim zdaniem jeden lub dwa piksele to ile procent?

Problem rozwiązałem korzystając z marginesów ujemnych, sprawa zasadniczo dość prosta, ale mnie nie satysfakcjonuje. Jeśli ktoś zna bardziej eleganckie rozwiązanie to chętnie wysłucham.
pawkow
Warto wiedzieć, że procenty można podawać nie tylko jako liczby całkowite, ale także jako liczby rzeczywiste, np. width: 69.66% smile.gif
webdice
Cytat(pawkow @ 22.04.2009, 21:51:41 ) *
Warto wiedzieć, że procenty można podawać nie tylko jako liczby całkowite, ale także jako liczby rzeczywiste, np. width: 69.66% smile.gif

Jakby nie było, przy zmiennej szerokości nie da się określić ile procentów ma jeden piksel.
sowiq
Masz kilka możliwości, ale z nich wszystkich Twoje rozwiązanie wydaje się być najbardziej eleganckie:
- ujemne marginesy + padding-left: 4px dla rodzica
- JS
- CSS expressions
- outline zamiast border, ale tego nie obsługuje IE
- 2-komórkowa tabelka

BTW, jakoś tak jest, że za pomocą tabelek wiele robiłoby się najprościej, chociażby centrowanie pionowe...

[edit]
  1. <div style="width: 500px; height: 150px; border: 1px solid #00f;">
  2. <div style="float: left; height: 100px; width: 30%;">
  3. <div style="height: 100px; background: #ff0; border: 1px solid #000;"></div>
  4. </div>
  5. <div style="float: left; height: 100px; width: 70%;">
  6. <div style="height: 100px; background: #f00; border: 1px solid #000;"></div>
  7. </div>
  8. </div>
webdice
Tabele odpadają, wiadomo dlaczego. Expressions to w sumie JavaScript, więc lepiej było by napisać wszystko w czystym JS (zwłaszcza że moja aplikacja będzie opierać się głównie o ten język). Outline również odpada z podanego przez Ciebie powodu. Rozwiązanie z ujemnymi marginesami było by całkiem w porządku gdyby nie fakt że na przykład przy zmianie grubości obramowania (nie wspomnę już o paddingach) trzeba zmieniać wartości marginesów. Twoje rozwiązanie mnie jak najbardziej satysfakcjonuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.