Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: relacje
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mhs
Witam,

Mam nastepujace pytanie: dlaczego w ksiazkach, artykulach i innym zrodlach (nawet na tym forum) korzystajac z MySQL'a praktycznie nie ustala sie relacji pomiedzy tabelami np:
[sql:1:8c46dd063d]CONSTRAINT asdf ADD FOREIGN KEY xxx REFERENCES yyy ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE [/sql:1:8c46dd063d]

:?:
scanner
Dlatego, że spenalzo jeszcze nie napisał artykułu o tym na php.pl smile.gif
spenalzo
Cytat
Dlatego, że spenalzo jeszcze nie napisał artykułu o tym na php.pl smile.gif

Spoko spoko tongue.gif Kwestia czasu tongue.gif

Mam książkę w której zalecane jest używanie kluczy obcych ale nuie w takiej postaci jak tutaj. Jak bedę w domciu to doczytam smile.gif
mhs
ok,
a Wy uzywacie tego przy w swoich projektach :?:

osobiscie zawsze cos takiego stosuje gdyz wydaje mi sie to (moze nie konieczne) ale co najmniej zalecane...
scanner
Osobiście jeszcze tego nie stosowałem.
Brak mi czasu, zęby się wgłębiać w techniologię niestety... php.pl zajmuje prawie cały mój wolny czas...
FiDO
Cytat
Mam nastepujace pytanie: dlaczego w ksiazkach, artykulach i innym zrodlach (nawet na tym forum) korzystajac z MySQL'a praktycznie nie ustala sie relacji pomiedzy tabelami [...]

A no bo znaczna wiekszosc osob nie wie pewnie nawet jak zmienic typ tabeli na InnoDB, ktory jest wymagany do tego o czym piszesz. Druga sprawa to niedostepnosc tej opcji na darmowych serwerach, w zasadzie nie sprawdzalem tego, ale jestem na 95% pewien, ze na zadnym darmowym serwerze nie mozna tworzyc tabel InnoDB.

Szczerze mowiac nie widzialem jeszcze kursu do mysql, ktory by opisywal to zagadnienie, sposoby jego wykorzystania i przyklady w mysql.
Ja liznalem to tylko dlatego, zeby wiedziec co to jest i jak dziala. Fajna sprawa, ale mysle ze trzeba poczekac na wsparcie ze strony tworcow mysql (o ile pamietam z manuala pisali o tym, ze od którejś przyszłej wersji maja byc dostepne domyślnie takie rzeczy)
mhs
co do darmowych serwerow to chyba masz racje, na lycosie mimo proby wymuszenia tabele sa typu MyISAM

co do kursu (ksiazek itd) to rowniez nie spotkalem nic konkretnego aby mozna bylo sobie poczytac - stad ten moj temat

o ile sie nie myle to standardowo ten typ obslugiwany jest od wersji 4 chociaz trzeba przy definicji tabeli podac, ze jest to tabela typu InnoDB - gdyz bez tego tworzone tabele sa typu MyISAM wiec nie wiem do konca jak to jest; jezeli chodzi o MySQL 3 to jest on obslugiwany od wersji 3.23.34a

a mam jeszcze pytanko: jak jest na kontach platnych - mozna bez przeszkod korzystac z tego typu tabel (jest on standardowo obslugiwany) czy raczej to juz zalezy od provider'a

mimo wszystko wydaje mi sie, ze warto jest to stosowac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.