[sql:1:8128a10074]mysql> SELECT fora.nazwa,count(DISTINCT tematy.id),count(posty.id), MAX(posty.data),posty.autor, uzytkownicy.login FROM fora,te
maty,posty,uzytkownicy WHERE uzytkownicy.id=posty.autor GROUP by uzytkownicy.id;
+-------+---------------------------------+------------------+--------------------+-------+-------+
| nazwa | count(DISTINCT tematy.id) | count(posty.id) | MAX(posty.data) | autor | login |
+-------+---------------------------------+------------------+--------------------+-------+-------+
| HTML | 1 | 2 | 0 | 1 | Bielo |
| HTML | 1 | 1 | 99999 | 2 | a |
+-------+---------------------------+-----------------+-----------------+-------+-------+
2 rows in set (0.00 sec)

mysql> SELECT fora.nazwa,count(DISTINCT tematy.id),count(posty.id), MAX(posty.data),posty.autor, uzytkownicy.login FROM fora,te
maty,posty,uzytkownicy WHERE uzytkownicy.id=posty.autor GROUP by fora.nazwa;
+-------+---------------------------+-----------------+-----------------+-------+-------+
| nazwa | count(DISTINCT tematy.id) | count(posty.id) | MAX(posty.data) | autor | login |
| HTML | 1 | 3 | 99999 | 1 | Bielo |
1 row in set (0.00 sec)[/sql:1:8128a10074]

jest trochę nieczytelne, ale mam nadzieję że zauważycie o co mi chodzi.

Więc w pierwszym zapytanu zwraca mi 2 rekordy i w zasadzie to wystarczył by mi tylko ten drugi rekord gdyby nie to że count(posty.id) musi być sumą z dwóch rekordów. W drugim zapytaniu wszystko jest ok z count(posty.id), ale nie zwraca mi dobrej daty i loginu.

Poprostu chodzi mi o zwrócenie nazw fór, ilości postów i tematów daty ostatniego postu i loginu użytkownika który go napisał.

Trochę się zagmatwałem... :oops:

-------------------------------------------------------------------------------------

Heh jeszcze nikt nie odpowiedział sad.gif

może spróbuję inaczej.

Mam 3 tabele fora, tematy, posty.

fora
id|nazwa|opis

tematy
id|forum_id|nazwa|post_prowadzacy

id|forum_id|temat_id|data|autor_id|tresc

i teraz chcę wyciągnąć listę wszystkich fór bez powtórzen(id,nazwa,opis), ilość tematów i postów na każdym forum i dane ostatniego postu(id, autor_id,autor, data)
np.:[sql:1:8128a10074]1|HTML|O html'u|3|7|14|1|BIELO|12323532412(uniksowy zancznik czasu(nie potrzeba zadnych zmian bo tak jest zapisywane w bazie))[/sql:1:8128a10074]