Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] mysql_connect() - brak dostepu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MiChaSSs
Hej,
Mam problem z uzyskaniem dostepu poprzez PHP do bazy danych. Wszystko dziala na localhoscie z takimi parametrami:

1. <?php
  2. [ebuild     U ] dev-lang/php-5.2.10-r1 [5.2.9-r2] USE=&#092;"apache2 berkdb bzip2 cgi cli crypt curl curlwrappers gd gdbm iconv ipv6 mssql mysql ncurses nls pcre readline reflection session simplexml spl ssl threads truetype unicode xml xmlreader xmlwriter zip zlib -adabas -bcmath -birdstep -calendar -cdb -cjk -concurrentmodphp -ctype -db2 -dbase -dbmaker -debug -discard-path -doc -empress -empress-bcs -esoob -exif -fastbuild -fdftk -filter -firebird -flatfile -force-cgi-redirect -frontbase -ftp -gd-external -gmp -hash -imap -inifile -interbase -iodbc (-java-external) -json -kerberos -kolab -ldap -ldap-sasl -libedit -mcve -mhash -msql -mysqli -oci8 -oci8-instant-client -odbc -pcntl -pdo -pic -posix -postgres -qdbm -recode -sapdb -sharedext -sharedmem -snmp -soap -sockets -solid -spell -sqlite -suhosin -sybase -sybase-ct -sysvipc -tidy -tokenizer -wddx -xmlrpc -xpm -xsl -yaz (-zip-external%)\" 8,614 kB
  3.  
  4. [ebuild   R   ] dev-db/mysql-5.0.83  USE=&#092;"berkdb community perl ssl -big-tables -cluster -debug -embedded -extraengine -latin1 -max-idx-128 -minimal -profiling (-selinux) -static\" 0 kB
  5. ?>

Skrypt, poprzez ktory probuje sie dostac wyglada nastepujaco:

1. <?php
  2. function create_tables($mysql_login, $mysql_password, $mysql_database, $mysql_host)
  3. {
  4.    // Polaczenie do bazy danych MySQL
  5.    $mysql_connection = @mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_database)
  6.    // Gdy polaczenie sie nie powiedzie to wyswietl komunikat i przerwij skrypt
  7.    or die(&#092;"Error while connecting to MySQL -> \".mysql_error().\"\n\");
  8.    // Wybor bazy danych
  9.    $mysql_db = @mysql_select_db($mysql_database, $mysql_connection)
  10.    // Gdy wybor bazy danych sie nie powiedzie wyswietl komunikat i przerwij skrypt
  11.    or die(&#092;"Error while selecting database\n\");
  12.  
  13.    echo(&#092;"udalo sie\");
  14.    mysql_close($mysql_connection);
  15. }
  16.  
  17. /*--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------*/
  18.  
  19. ini_set('display_errors',1);
  20. error_reporting(E_ALL | E_STRICT);
  21. create_tables('login', 'haslo', 'nazwa_bazy', 'localhost');
  22. ?>

Gdy loguje sie do MySQL-a poprzez linie komend wszystko jest okej

1. <?php
  2. michasss@laptop ~ $ mysql -u michasss -p
  3. Enter password:
  4. Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or g.
  5. Your MySQL connection id is 16
  6. Server version: 5.0.83-log Gentoo Linux mysql-5.0.83
  7.  
  8. Type 'help;' or 'h' for help. Type 'c' to clear the current input statement.
  9.  
  10. mysql> show databases;
  11. +--------------------+
  12. | Database           |
  13. +--------------------+
  14. | information_schema |
  15. | michasss           |
  16. +--------------------+
  17. 2 rows in set (0.00 sec)
  18.  
  19. mysql>
  20. ?>

Moje jest jakas "specjalna" opcja w php.ini albo my.conf ktora musze dopisac / zaznaczyc / odznaczyc ? Prosze o pomoc, pozdrawiam Michal smile.gif
blooregard
Cytat
$mysql_connection = @mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_database)

Chyba złe parametry podajesz:
Cytat
resource mysql_connect ([ string $serwer [, string $nazwa_użytkownika [, string $hasło [, bool $nowe_połączenie [, int $flagi_klienta ]]]]] )

mysql_connect potrzebuje nazwy usera, hasła i hosta, a nie bazy danych, jak u Ciebie.
MiChaSSs
jejuuuuuu, ale podstawowy blad ... smile.gif zmiana na:

1. <?php
  2. $mysql_connection = @mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_password)
  3. ?>

zalatwila sprawe, dziekuje ...... i mody skasujcie to prosze bo az wstyd tongue.gif pozdrawiam smile.gif
Coyot121
nie chce tworzyć nowego watku więc zapytam tu
mam podobny problem i nie wiem już co jest nie tak
Kod
<?php
$test = @mysql_connect($server,$login,$haslo);
if (!$test) {
  exit('cos sie zjebalo'. mysql_error());
}
echo'dziala';
?>

nie mam już pojęcie co robie nie tak że nie chce mi się połączyć
z baza przez cmd zwyczajnie się łączę beż problemu a tu nie chce
próbowałęm już chyba wszystkich sposobów
ma ktoś jakiś pomysł czemu to nie chce mi zadziałąć

może to śmieszny problem ale nie wiem co jest nie tak
blooregard
A jaki błąd pokazuje?
Coyot121
w tym problem ze nic nie pokazuje, zawiesza się w tym momencie i nie pokazuje błędu, kompletnie nic
nie można nawet przejść do dalszej części kodu
blooregard
To dziwne, bo u mnie pokazuje to, czego można się spodziewać:
Cytat
cos sie zjebaloAccess denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO)

A dobrą ścieżkę do skryptu podajesz? A co jest przed tym kodem z połączeniem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.