Potrzebuje pobrać rozmiar zdjęcia, które znajduje się na zewnętrznym folderze, a co najważniejsze potrzebuje to zrobić szybko.
Rzecz ma się następująco... łączę się przy użyciu php przez protokół FTP z serwerem, pobieram listę zdjęć i chcę wyświetlić miniatury tych zdjęć i jednocześnie wyświetlić rozmiar oryginalnego zdjęcia, dlatego potrzebuję szybkiego pobierania rozmiaru zdjęcia.
Mogę to zrobić za pomocą funkcji
<?php ?>
I działa. Mogę to zrobić za pomocą biblioteki CURL
<?php public function getRemoteImageSize($url = ''){ if(function_exists('curl_init') && $url){ if(($ch = curl_init()) === false) return false; curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, $url); curl_setopt($ch, CURLOPT_HEADER, 0); curl_setopt($ch, CURLOPT_NOBODY, 0); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); curl_setopt($ch, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT, 5); $curlImg = curl_exec($ch); curl_close($ch); $image = imagecreatefromstring($curlImg); $ret['width'] = imagesx($image); $ret['height'] = imagesy($image); } return $ret; } ?>
i też działa.
Problem pojawia się gdy muszę pobrać tą informację dla większej ilości zdjęć. Dlatego potrzebuję szybkiej metody aby to zrobić, może ktoś ma jakiś pomysł?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.