To nie kupuj komputera z inną kartą niż zintegrowane intelowskie, bo i tak jej nie wykorzystasz Radeona a zapłacisz za niego niepotrzebnie.
Kup laptopa z 4 GB ramu i dobrą matową matrycą 1440x900 i 15.4" (17 to już bydlęta, mało przenośne, mniejsza rozdziałka przy 15" może być, ale ja wolę więcej widzieć, z kolei przy większej rozdziałce, bez zmiany DPI literki są za małe dla mnie) , reszta według upodobań, zostaw jak najwięcej na jak najlepszy monitor (ja bym kupił tylko Iiyamę albo Nec'a, ale pewnie u innych producentów znajdziesz też jakieś fajne). Jeśli starczy Ci kasy, kieruj się wyborem jakiegoś procesora w procesie technologicznym 45nm, naprawdę mniej się grzeją, a co za tym idzie przeważnie przy tej samej wydajności są cichsze

Potem się kieruj czy ma bluetootha (akurat dla mnie to mus, mysz mam na bluetooth

),
Dokup dobrą zewnętrzną mysz i klawiaturę, za to co zostanie.
Znajdź jakieś laptopy, zalinkuj kilka, to Ci powiem który jest lepszy i dlaczego. Ale nie kupuj na odległość. Zobacz najpierw jak Ci pasuje matryca, bo oczy łatwo sobie zmęczyć podczas pracy, lepiej kupić lepszą matrycę, niż lepszy procek.