Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop + monitor LCD - co wybrać.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tadek92
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem laptopa + jakiś monitor LCD (zamiast desktopa). Co moglibyście polecić?
Zastanawiam się nad tymi dwoma:
http://www.allegro.pl/item695609825_moc_ac..._6930g_gra.html
http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=6255&ref=3
Monitora jeszcze ni znalazłem, a interesuje mnie jakiś 20-22 calowy
__note
Jeżeli interesuje Cię zestaw laptop+monitor, to czy nie lepiej wziąć jakiegoś małego laptopa (13 albo 14 cali), którego można wygodnie przemieszczać, a duży monitor zewnetrzny zapewni Ci komfortowa pracę? Wiem, że część osób tak robi, np. ja ;p Jeden z laptopów, który zalinkowałeś ma 17 cali, to naprawde niewygodne przenosic taka kolubryne. Chyba, że mobilność Cię w ogóle nie interesuje. Rzecz ,na która warto również zwrócić uwagę przy kupowaniu takiego zestawu to wyjście cyfrowe (przy dużych rozdzielczościach na zewnętrzym monitorze jakość obrazu, zwłaszcza tekstu jest znacznie lepsza niż na vga). Co prawda obecnie chyba każdy lapek ma wyjście cyfrowe, ale warto pamiętać.
Ciężko mi coś więcej powiedzieć, bo nie wiem do czego potrzebny jest Tobie lapek i jaki masz limit cenowy
sztosz
A do czego Ci takie rozwiązanie jest potrzebne?
tadek92
Zastosowanie laptopa to głównie programowanie (php), grafika (zdjęcia, gimp), film i muzyka. Zależy mi na dużym dysku, ponieważ mam bardzo dużo danych. Cena za laptopa do 3000zł a monitor do 1000zł
mike
Po co Ci laptop? Naprawdę (odpowiedz sobie szczerze) będziesz korzystał z jego jedynej funkjji, którą przewyższa komputer stacjonarny?
Poza mobilnością laptop nie daje Ci nic, więc po co babrać się w laptop+LCD?
sztosz
Ja laptopa kupiłem tylko i wyłącznie dlatego że potrzebuję komputera który mogę ze sobą nosić po całym domu i zabierać go ze sobą kilka razy w tygodniu z domu. Gdybym nie był zmuszony mieć przy sobie laptopa prawie cały czas, to na pewno wybrał bym stacjonarny.
Więc pytam po co Ci takie rozwiązanie, a nie czy będziesz pisał programy na laptopie.
sowiq
Cytat(tadek92 @ 30.07.2009, 11:21:13 ) *
Cena za laptopa do 3000zł a monitor do 1000zł
Za 4k zł będziesz miał bardzo mocnego PC (dużo mocniejszego niż Laptopa) + 2 monitory 22" + głośniki 5.1 + drukarkę tongue.gif
blooregard
Dlaczego, kiedy pojawia się temat, że ktoś chce kupić laptopa do programowania, zaraz wszyscy wyskakują z tekstami "Po co Ci laptop", "Kup stacjonarny, za te same pieniądze X razy lepszy" itd.
Czy nikomu nie przychodzi do głowy, że ktoś może woli laptopa od komputera stacjonarnego lub ma inne powody, dla których kupuje komputer przenośny?
Nie neguję Waszej (@mike, @sowiq i @sztos) chęci pomocy, ale temat nie brzmi: "Co wybrać - laptop czy stacjonarny".

BTW, sam pracuję na komputerze przenośnym i nie widzę (w swoim przypadku) żadnej przewagi stacjonarnego nad laptopem.
sztosz
Ja po prostu nie rozumiem czemu laptop + monitor zamiast stacjonarki?

No ale jeśli nie grasz to po co Ci 9600M GT na pokładzie? Duży dysk? Zewnętrzny na USB.
blooregard
Cytat
Ja po prostu nie rozumiem czemu laptop + monitor zamiast stacjonarki?

Żeby mieć możliwość pracy poza domem i jednocześnie komfort pracy na dużym monitorze w domu bez konieczności kupowania dwóch "wnętrzności", osobnej klawiatury i myszki? Nie wiem, w sumie autor tematu tego nie napisał, ale jest to jedyne sensowne uzasadnienie wg. mnie.
mike
Cytat(blooregard @ 30.07.2009, 12:39:07 ) *
Dlaczego, kiedy pojawia się temat, że ktoś chce kupić laptopa do programowania, zaraz wszyscy wyskakują z tekstami "Po co Ci laptop", "Kup stacjonarny, za te same pieniądze X razy lepszy" itd.
Czy nikomu nie przychodzi do głowy, że ktoś może woli laptopa od komputera stacjonarnego lub ma inne powody, dla których kupuje komputer przenośny?
Nie neguję Waszej (@mike, @sowiq i @sztos) chęci pomocy, ale temat nie brzmi: "Co wybrać - laptop czy stacjonarny".
Chodzi o to by nakierować kogoś na najlepsze narzędzie. Autor wymieniając to do czego mu komputer potrzebny nie wymienił nic w czym laptop przoduje.
Mało tego, wymagania, które zostały postawione komputer stacjonarny spełni lepiej i taniej.

Sam miałem niedawno podobny problem. Zdecydowałem się na:Wszystko zamknięte w Antec Gamer Three Hundred Case. A jako bonus do kompa 22" iiyama ProLite E2208HDS oraz Logitech Cordless Wave Desktop. Całość 3500 PLN
blooregard
Cytat
Chodzi o to by nakierować kogoś na najlepsze narzędzie. Autor wymieniając to do czego mu komputer potrzebny nie wymienił nic w czym laptop przoduje.
Mało tego, wymagania, które zostały postawione komputer stacjonarny spełni lepiej i taniej.

Masz całkowitą rację. Tylko czemu oczekujesz od autora, by wymieniał, co według niego sprawia, że laptop jest lepszy od komputera stacjonarnego? Zaraz znalazłoby się paru forumowiczów, którzy w stylu "Windows vs. Linuks" staraliby mu sie udowodnić, że się myli.

Wybrałeś sprzęt, który najlepiej spełnia Twoje oczekiwania oraz oferuje najlepszy stosunek cena/jakość/możliwości (tak sądzę). Ja np. nie kupiłbym komputera stacjonarnego z wielu powodów, z czego podstawowy, ale najważniejszy dla mnie jest taki, że nie mam na niego miejsca, niestety. Poza tym, faktem jest, że z podstawowej zalety laptopa, czyli jego przenośności, korzystam nieczęsto, ale jednak są to sytuacje, w których nie ma innej możliwości i muszę mieć swój komputer ze sobą (razem z całym używanym softem).
mike
Cytat(blooregard @ 30.07.2009, 13:26:53 ) *
Masz całkowitą rację. Tylko czemu oczekujesz od autora, by wymieniał, co według niego sprawia, że laptop jest lepszy od komputera stacjonarnego? Zaraz znalazłoby się paru forumowiczów, którzy w stylu "Windows vs. Linuks" staraliby mu sie udowodnić, że się myli.
Nie oczekuję tego. A skoro o to pytasz to znaczy, że mnie nie rozumiesz.

Autor przyszedł po dobrą poradę. Zadał pytanie jaki laptop będzie najlepszy do "tego i tego" i podał granicę cenową.
Złą radą byłoby podanie nazwy laptopa i tyle.
Dobrą radą jest napisanie, że do robienia "tego i tamtego" wcale nie potrzebuje laptopa (chyba, że o czymś nie wspomniał i jest mu on rzeczywiście niezbędny). Bo dzięki temu, że rozważy kupno PC nadal będzie mógł robić "to i tamto" za dużo mniej pieniędzy.

Od nikogo nie oczekuję, że będzie mnie przekonywał czy że laptop jest lepszy. Bo wiem, że jest lepszy. Czasem.
tadek92
Bardzo zależy mi na mobilności więc dlatego wybrałem laptopa, nie wiem tylko jaki wybrać najbardziej pasuje mi ten http://www.gvcnet.pl/?mod=5&&id=6255&&ref=3 a monitor http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=5404 co o tym sądzicie
l0ud
Zarówno ten laptop jak i monitor posiada wyjście/wejście analogowe. Obawiałbym się co do jakości takiego wyjścia - nie mam jeszcze okazji sprawdzić tegorocznego laptopa pod asusem vw222u (1680x1050) ale laptop sprzed 2 lat (celeron m 1.6) po podłączeniu do monitora daje obraz słabej jakości. Po prostu nie da się pracować. Na dniach sprawdzę jak sprawa ma się z czymś nowszym, ale na chwilę obecną polecam raczej rozejrzeć się za sprzętem z cyfrowym wyjściem i wyjściem obrazu. (jako monitor od siebie polecam tego asusa: http://www.ceneo.pl/1190607 )
sztosz
Grasz w gry? Potrzebujesz mocnej karty graficznej? Bo to podstawa w wyborze laptopa.
tadek92
Nie gram w gry, komputer głównie do programowania, a okazjonalnie filmów i muzyki.
sztosz
To nie kupuj komputera z inną kartą niż zintegrowane intelowskie, bo i tak jej nie wykorzystasz Radeona a zapłacisz za niego niepotrzebnie.

Kup laptopa z 4 GB ramu i dobrą matową matrycą 1440x900 i 15.4" (17 to już bydlęta, mało przenośne, mniejsza rozdziałka przy 15" może być, ale ja wolę więcej widzieć, z kolei przy większej rozdziałce, bez zmiany DPI literki są za małe dla mnie) , reszta według upodobań, zostaw jak najwięcej na jak najlepszy monitor (ja bym kupił tylko Iiyamę albo Nec'a, ale pewnie u innych producentów znajdziesz też jakieś fajne). Jeśli starczy Ci kasy, kieruj się wyborem jakiegoś procesora w procesie technologicznym 45nm, naprawdę mniej się grzeją, a co za tym idzie przeważnie przy tej samej wydajności są cichsze winksmiley.jpg Potem się kieruj czy ma bluetootha (akurat dla mnie to mus, mysz mam na bluetooth winksmiley.jpg ),

Dokup dobrą zewnętrzną mysz i klawiaturę, za to co zostanie.

Znajdź jakieś laptopy, zalinkuj kilka, to Ci powiem który jest lepszy i dlaczego. Ale nie kupuj na odległość. Zobacz najpierw jak Ci pasuje matryca, bo oczy łatwo sobie zmęczyć podczas pracy, lepiej kupić lepszą matrycę, niż lepszy procek.
rzymek01
sam chciałem kupić laptopa + LCD, ale coraz bardziej jestem za stacjonarnym + laptop z wifi biggrin.gif

dlaczego? w podróżach, na wakacjach itp. i tak nie idzie pracować (trzeba w końcu odpocząć, nie chce się etc.) i dlatego zwykły laptop 14" z wifi, tyle żeby sprawdzić pocztę, uruchomić sapera, napisac coś w Openoffice, a stacjonarny:
1) tańszy zakup
2) łatwiejsza konserwacja
3) tańszy upgrade
4) O.C.
5) wygoda pracy, ergonomia, (na laptopie też się da osiągnąć, ale trudniej i z większym nakładem pracy)
Precyl
Co do monitora to prędzej poleciłbym ci Samsung 22 SM 2233SN
Jabol
Co do monitora polecam hp 2159 m - bardzo dobra jakość w przystępnej cenie, przy tym full-hd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.