Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hurtowa zmiana danych w całym mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mefjiu
Czy jest sposób aby ciąg znaków np"xxx" (w bazie ciąg może występować jako "asasaxxxsdsd") zmienić na "xyz" ma to dotyczyć wszystkich rekordów oraz tabel. Zapytanie nie musi być optymalne. Gdyż będzie wykonywane tylko raz.

Za każdą pomoc z góry dziękuję.
nospor
update oraz replace
w czym problem?
mefjiu
Ale szybka odpowiedź :-), ale jak to zrobić dla całej bazy danych ? Pojedyncze rekordy w danej tabeli to ja wiem jak modyfikować :-)
nospor
przeciez jak zrobisz UPDATE bez zadnych warunkow to wykonasz to dla calej tabeli
Fifi209
Cytat(nospor @ 4.08.2009, 09:05:50 ) *
przeciez jak zrobisz UPDATE bez zadnych warunkow to wykonasz to dla calej tabeli

On wie jak zrobić dla całej tabeli, on przecież pyta jak zrobić dla wszystkich tabel w bazie za jednym zapytaniem. winksmiley.jpg Chyba dobrze zrozumiałem, lecz nie wiem czy to możliwe.
nospor
Cytat
Pojedyncze rekordy w danej tabeli to ja wiem jak modyfikować
@fifi tongue.gif
mefjiu
Cytat(fifi209 @ 4.08.2009, 08:07:15 ) *
On wie jak zrobić dla całej tabeli, on przecież pyta jak zrobić dla wszystkich tabel w bazie za jednym zapytaniem. winksmiley.jpg Chyba dobrze zrozumiałem, lecz nie wiem czy to możliwe.

Dokładnie
Fifi209
Cytat(nospor @ 4.08.2009, 09:09:45 ) *
@fifi tongue.gif

Wybacz, ale jeżeli ktoś pisze mało zrozumiale to nie moja wina. winksmiley.jpg
Napisał "jak zrobić dla całej bazy" - tym się sugerowałem.

W programowaniu jak oboje wiemy, używa się różnych nazw i pojęć. Jeżeli ktoś je myli to i my możemy źle zinterpretować jego zamiary. smile.gif
mefjiu
źle napisałem ? Chcę zrobić update dla całej bazy danych np "Test" czyli dla wszystkich tabel a w nich dla wszystkich rekordów.
Fifi209
Cytat(mefjiu @ 4.08.2009, 09:16:32 ) *
źle napisałem ? Chcę zrobić update dla całej bazy danych np "Test" czyli dla wszystkich tabel a w nich dla wszystkich rekordów.

Też tak Cię zrozumiałem. smile.gif

A więc możesz zrobić dla każdej tabeli osobno, ewentualnie napisać sobie w php skrypt, którym pobierzesz wszystkie nazwy tabel i potem wykonujesz zapytania update podstawiając nazwy tabel - tak można to zautomatyzować.
mefjiu
ok, sprawdzę i dam znać. :-)
nospor
Cytat
Chodzi oto, ze bardzo czesto ludzie na forum pisząć "baza" mają na myśli "tabela". Mnie dodatkowo zmylila jeszcze ta twoja wypowiedź
Cytat
Pojedyncze rekordy w danej tabeli to ja wiem jak modyfikować
ktora sugerowala, ze dla jednego rekordu wiesz jak zmienic, a dla calej tabeli nie smile.gif
mefjiu
Dzięki za pomoc guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.