Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [server-side]Cienki jestem w te klocki ...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Maro
Czesc na wstep , nowy jestem

mam taki problem , chodz jeszcze nie wiem z czym , narazie utchnolem na PhpmyAdmin , wrzucilem wszystko na server , skonfigurowalem na tyle bym mogl wejsc na ta strone , ale co mam robic dalej ? sad.gif po lewej stronie pisz brak baz danych i wejscie , gdy kilikam wejsce nic sie nie dzieje , tylko strona sie odswieza , mysle ze trzeba gdzies wstawic odnosnik do bazy danych ze strony ktora robie , ale nie wiem gdzie to wstawic , config na tyle ile potrafe przeczytalem i nic nie znalazlem , jesli ktos by mi mogl przeslac na maila ( Neo@gisz.net.pl ) lub przez gg ( 2809960 ) przykladowy gotowy plik configa z phpmyadmin , lub napiszcie mi tutaj co mam zrobic, to narazie 1 krok z ktorym sobie nie daje rady by postawic stronke w LDU (system portalowy) licze na wasza pomoc , dzieki i narazie
itsme
odnosnik do bazy danych - a co to jest ?
Maro
oj nie znam sie sad.gif dzieki ci za wyczerpujaca odpowiedz sad.gif ,

-1- Pobież i rozpakuj najnowszą ver. LDU .

-2- Otwórz i zmodyfikuj takie parametry jak , strona , nagłówek , etc.
Uzupełnij wszystkie parametry twojej bazy Mysql .
Nie zmieniaj ustawień i tak ich narazie nie rozumiesz .

-3- Wyślij wszystkie pliki na server .

-4- Otwórz Mysql menagera (Najbardziej popularny: PHPmyAdmin), wybież swoją bazę i stwórz tablicę według: ldu-createnew-500.sql

-5- Otwórz stronę (tą gdzie został zainstalowany LDU i zarejestruj się [Register / Rejestracja] . Koniecznie podaj prawidłowy email ! Następnie otrzymasz email potwierdzający rejestrację , po czym będziesz mógł się zalogować .

-6- Otwórz ponownie Mysql menagera, wybierz swoją bazę i w tabeli ldu_users odszukaj swoje konto i zamień pole user_level z wartości 10 na 50, w tym momęcie jesteś Adminem strony [Site Admin / Administrator Strony] . Jeśli przy rejestracji nie otrzymałeś maila potwierdzającego (zazwyczaj przez złe ustawienie php/email), możesz aktywowac swoje konto , po prostu wstawiając "1" w polu user_active w twoim końcie .

-7- Otwórz /datas/vars.php i ustaw menu według swoich potrzeb .

-8- Idź do Panelu Administracyjnego , z którego możesz już dalej z poziomu strony konfigurować twojego LDU .

to jest proces instalacji LDU , stoje na

-4- Otwórz Mysql menagera (Najbardziej popularny: PHPmyAdmin), wybież swoją bazę i stwórz tablicę według: ldu-createnew-500.sql

nie potrafie tego zrobic sad.gif mozesz mi to krok po kroku mniej wiecej wytlomaczyc? jak wybrac ta bazę questionmark.gif co dalej
Maro
z checia dowiedzial bym cos na ten temat rowniez :

2- Otwórz i zmodyfikuj takie parametry jak , strona , nagłówek , etc.
Uzupełnij wszystkie parametry twojej bazy Mysql .
Nie zmieniaj ustawień i tak ich narazie nie rozumiesz .

gdzie i w czym to zrobic? sad.gif
scanner
Skoro w PhpMyAdmin pisze BRAK BAZY to moze by trzeba bylo stworzyc takową? Tez się da przy pomocy PMA, jelsi tylko user na ktorym jestes zalogowany do MySQl ma uprawnienia.
Maro
Mow mi jeszcze .... jak , czym .... z kad sciagne i co to jest PMA ,

nowy jestem i szary a wy do mnie w swym jezyku smile.gif mowcie do mnie po ludzku smile.gif
Maro
a ha , mam uprawnienia

PMA , to juz chyba jaże , ok , to powiedz mi jak mam stworzyc ta baze smile.gif i co dalej
Maro
mam juz te bazy poprostu , one sa w LDU , tylko trzeba je jakos wrzucic do PMA , ale jak to zrobic?
itsme
Maro: podstawowa sprawa to nie jest kanal #php na irc-u najpierw pomysl co chcesz napisac pozniej to napisz nastepnie jezeli bardzo cos chcesz zmienic istnieje opcja zmień. I tam dopisz to co chcesz dopisac nie tworz wiele postow - robisz bałagan. Proszę.

Pozdrawiam
Maro
dzieki ci , zobacz kto tu robi syf , juz 2 raz mi nie pomagasz , a wiec wcale lepiej nie pisz
itsme
ostatni post nie jest po to aby Ci pomóc w problemie lecz abyś zrozumiał pewne zasady. Forma mojej wypowiedzi nosi znamiona grzecznościowej. Postaraj się podobną formę zachować w swoich przemyśleniach przelanych na to FORUM.

Co do pomocy: określ problem bo wiele piszesz a w zupełnosci nic z tego nie wynika. Podaj adres strony na której pracujesz, wskasz błędy, co instalujesz jeżeli jakis portalik to on sam musi w sobie plik instal.php lub cos pochodnego. W zwyczaju jest aby tego typu strony same tworzyły tabele we wskazanej bazie. Poszukaj funkcji która łączy się z bazą mySQL wpisz host, login, haslo ale o to tez program winień Cię samodzielnie spytać.
ps. strasznie się "miotasz" a powinienes poszukac readme.txt w plikach portalowych.

nadal pozdrawiam
Maro
http://deathstar.be/~wolan/maro/strona/ -> link do strony
http://deathstar.be/~wolan/maro/phpadmin/ -> link do PMA
http://www.me2.pl/~portall/ldu/index.php/ -> link do strony LDU
http://www.me2.pl/~portall/ldu/page.php?id=1 -> link do opisu ins. LDU

nie potrafie zrobic :

- nie potrafie wybrac swojej bazy , plik sql jest w folderze z LDU , nic wiecej nie wiem co zrobic

to narazie wszystko co zrobilem
scanner
Jezu.. czlowieku... Jelsi wejdziesz na PMA (tłumaczę: PhpMyAdmin) zalogujesz sie jakoś i na danym loginie masz uprawnienia do tworzenia baz danych, to w większej cześci okna zobaczysz m.in. "Stworz baze danych".

Gdy już się z tym uporasz (a zadanie wymaga 7 lat nauki w Hogwarcie), klikasz na nazwę stworzonej bazy i szukasz w większej ramce (może w opcjach SQL?) czegos, zo pozwoli zaimportowac polecenia SQL z pliku *.sql.

Nastepny,m razem postaraj sie tak jak napisał itsme, nie robnic z tego forum czata czy irca, bo poprosimy moderatora o posprzatanie.

Update:
1. Poczytaj dokumentacje do: php, MYSQL, PHPMyAdmin, Netykiete
2. Ciesze sie ze nie jestes moim dentysta, bo jescze bys mi nerke wycial.
3. Nie moglem sie opanowac.
Maro
mow do mnie po ludzku , i nie kozacz ze sie znasz , bo po to jest to forum zeby pomagac , ale ty widze wolisz mowic co robie zle , a wiec z toba nie chce juz rozmawiac!

czy ktos mi moze powiedziec jak sie zalogowac , gdzie wpisac login i to wszystko? sad.gif
itsme
Maro
1. Szacunek - dla ludzi którzy starają Ci się pomóc (zachowujesz się jak jedynak - nie jesteś pempkiem świata)
2. Polecam - manuale do wszystkiego od mySQL po php zaś pytania jak zainstalować TO COŚ proszę kierować do autorów TEGO CZEGOŚ

Dowidzenia
ZeT
:arrow: www.zet.xo.pl :arrow: Tutoriale :arrow: gdzieś tam jest artykuł o phpMyAdmin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.