Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload zdjęć... [php]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
soliniak
Mam o to taki skrytp...

1. <?php
  2.  
  3. $katalog='galeria';
  4.  
  5. if (isset($_POST['plik']) && $_POST['plik'] != '' && isset($_POST['nazwa']) && $_POST['nazwa'] != '') {
  6. if (!file_exists($katalog.'/'.$_POST['nazwa'])) {
  7. if (copy($_POST['plik'], $katalog.'/'.$_POST['nazwa'])) {
  8. @chmod($katalog.'/'.$_POST['nazwa'], 666);
  9. echo ('Plik został dodany.');
  10. } else {
  11. echo ('Nie można było dodać pliku.');
  12. }
  13. } else {
  14. echo ('Plik o podanej nazwie już istnieje.');
  15. }
  16. } else {
  17.  
  18. ?>
  19. W celu dodania pliku należy wybrać jego lokalizację na dysku, a następnie wskazać odpowiednią nazwę, pod jaką będzie przechowywany na serwerze.<br><br>
  20. <form method="POST">
  21. Nazwa pliku na serwerze: <input type="text" name="nazwa" size="43"><br>
  22. Lokalizacja: <input type="file" name="plik" size="25"><br>
  23. <input type="submit" value="dodaj">
  24. </form>
  25. <?
  26. }
  27. }
  28. ?>

I nie mam pojecia czemu to nie dziala... w internecie jest masa skrytpow z dodawaniem plikow ale chcialbym zrozumiec czemu ten mi nie dziala...
Zwraca mi blad:
Warning: copy(HPIM1626 - Kopia.jpg): failed to open stream: No such file or directory in c:\usr\krasnal\www\maestro\e.php on line 9
Nie można było dodać pliku.

Tylko ze ten folder istnieje... i po prostu nie wiem co jest nie tak...
Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny... smile.gif (jestem poczatkujacy jesli chodzi o php wiec prosze o wyrozumialosc smile.gif )
Fifi209
To nie ma prawa działać! Poczytaj gdzieś w ogóle jak się uploaduje pliki w php...
soliniak
Znalazlem w necie inny sposob i dziala... ale czemu to nie ma prawa dzialac? Plik jest wybierany... wszystkie warunki sa spelniane... z tego co wiem funkcja copy przenosi plik do wybranego katalogu...
Ellington
Zacznijmy od tego, ze wlasciwosci plikow sa trzymane w
Kod
$_FILES
a nie
Kod
$_POST
, do tego dochodzi jeszcze rozroznienie na name i tmp_name. Doczytaj, a nie przeklejaj winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.