Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zasilacz FEEL 400W i OC
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
bmL
Witam, mam nadzieję że znajdzie się na tym forum ktoś kto mógł by mi pomóc bo nie korzystam z żadnych innych for a nie chciałbym rejestrować się tylko po to by zadać jedno pytanie.

Zastanawiam się czy mój zasilacz uciągnie OC procesora, otóż sprawa wygląda tak:

Zasilacz: FEEL II-400ATX, jako że nie mam akurat pod ręką aparatu więc przepiszę tabelkę z jego obudowy:

Chciałbym wiedzieć czy bezpieczne będzie OC takiego sprzętu:
AMD ATHLON 64 x2 4800+ (brisbane)
Galaxy Geforce 6800 GE (zmodyfikowane GT?)
Pamięc ram 2GB w dualu jeżeli dobrze pamiętam kingstona taktowanie wydaje mi się 800mhz ale cpu-z pokazuje 400 może dla tego że są w dualu?
Płycie główna Gigabyte GA-MA770-DS3
Dysk twardy Seagate Barracuda 7200.10
Do tego nagrywarka DVD/CD

To wszystko aktualnie chodzi mi na tym zasilaczu i przetrwało oc pamięci +0,375V i lekkie nie pamiętam ile ale max o 2 wyżej w biosie OC procesora z 1.350v na 1.400v (oc było tymczasowe bo procek deczko się przegrzewał i temperatura sięgała ponad 70C)

Teraz planuję wymianę chłodzenia z oryginalnego na Cooling Freezer 64 PRO PWM
I OC procesora wraz z pamięciami ponieważ są one połączone przez magistralę HT czy coś takiego i nie da się ich oddzielnie podkręcać.

Używając kalkulatora na stronie http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-zasilacz...a-news-151.html wyliczyłem coś takiego dla sprzętu z zamontowanym nowym chłodzeniem bez żadnego OC:

Rekomendowana moc zasilacza no-name: 562 w
Rekomendowana obciążalność linii +12V zasilacza no-name: 21.1 A / 253 W
Rekomendowana moc zasilacza dobrego producenta: 232 w
Rekomendowana obciążalność linii +12V zasilacza dobrego producenta: 16.2 A / 194 W

Z tego co wyczytałem to zasilacze firmy FEEL są najlepsze z tych najgorszych. Nie wiem jak obliczyć jego maksymalny +12V bo są podane dwa.

Czy mógł by ktoś minę upewnić czy ten zasilacz to uciągnie. Ewentualnie jeśli to możliwe polecić jakiś inny zasilacz? Jeżeli chodzi o cenę to wiadomo chciałbym jak najtaniej ale jeżeli trzeba to wolę zapłacić więcej niż ryzykować że komputer będzie się już nadawał jedynie do smażenia jajecznicy smile.gif

Z góry dziękuję za zainteresowanie smile.gif
flashdev
Moim skromnym zdaniem korzystanie z takiego zasilacza wogóle nie jest bezpieczne dla reszty komputera.
Przez swoją nieświadomość (wiara w to, że zasilacz za 50zł to dobry zasilacz) spaliłem sobie kiedyś dobrą kartę graficzną.
Sam korzystam z Antec Earth Watss (polecam), a już niedługo przesiadam się na Yesico (cisza to podstawa dla programisty smile.gif).
l0ud
Feel to akurat nie marka, a model. Gorszy model producenta Modecom, który wydał też solidne i (aktualnie już) tanie zasilacze: mc-350 atx oraz mc-400 atx . Nawet ten słabszy powinien Ci w zupełności starczyć smile.gif Poszukaj na allegro, aktualnie można kupić tanio 2 używki. Sam używam mc-400 na sporo silniejszym i podkręconym sprzęcie smile.gif
bmL
W takim razie chyba kupię ten mc-400 atx chyba że ktoś ma jakieś inne propozycje?
sztosz
Inne propozycje, proszę bardzo: Fortron Chieftec TOPPOWER = średnia półka, TAGAN, BeQuiet, ENERMAX = porządny zasialacz. Osobiście bym kupił Tagana jakiegoś.
bmL
Wybrałem: Tagan TG420-U02 i-Xeye.
Mam nadzieję że mnie nie zawiedzie, bo cena dość przystępna winksmiley.jpg
l0ud
Tak się składa, że akurat ten modecom byłby tańszy i mocniejszy, niemniej i ten tagan jak i pewnie każdy, nawet o 100W słabszy, markowy zasilacz da radę smile.gif
sztosz
Ale Modecomy to jest ta niska półka. Kupując mercedesa nie wstawisz do niego silnika z malucha prawda?
l0ud
Cytat
Ale Modecomy to jest ta niska półka

Feele owszem, chociaż i tak są o niebo lepsze od tych codegenów. To, że firma wydała modele na różne segmenty rynku nie znaczy, że wszystkie modele są do niczego. Seria MC jest już całkiem OK: stabilna, bezpieczna, w miarę cicha (bez rewelacji ofc) i w zupełności wystarczająca do współczesnych komputerów, nawet po OC. Znajdź mi teraz powód (pomijając względy wizualne) dla którego miałbym dopłacać kilkadziesiąt/set złoty na lepszy sprzęt tongue.gif

Cytat
Kupując mercedesa nie wstawisz do niego silnika z malucha prawda?

No to wygląda na to, że mi się to udało tongue.gif I i tak ten silnik nie jest wykorzystany w więcej niż 60%...
sztosz
Bo zasilacz potrafi Ci zjarać cały komputer, tylko zasilacz dzieli twoje komponenty komputera przed zjaraniem udarem z elektrowni (UPS też, ale listwa/przedłużacz za 15 zł z bezpiecznikiem już nie). Deer'e i inne no-name'y jarały mi się same, bez powodu. Cheieftec od kilku lat w starym stacjonarnym po prostu działa i nie robi psikusów. Tagan to bezpieczeństwo. Jak zaczniesz mieć błędy, restarty bez bluescreena (kernel panic'a), będziesz miał przynajmniej ten komfort że to nie zasilacz.
erix
Cytat
tylko zasilacz dzieli twoje komponenty komputera przed zjaraniem udarem z elektrowni

Wybacz, ale przyroda zna takie sytuacje, w których zasilaczowi nic, a elektronika w kompie poszła z dymem...

Codegeny to chyba najgorsze, co może być... Osobiście jadę na dwuwiatrakowym Taganie, ale zapomniałem że siedzi w kompie (czytaj: jak należy smile.gif). Spore obciążenia też wytrzymuje, bez spadków.
l0ud
Seria MC ma przynajmniej 3 zabezpieczenia, a w sprzęcie tej klasy nic nie powinno się spalić, a już na pewno bez powodu. Wszędzie zdarzają się wpadki.Wpisz TG420-U02 w google i zobacz 2 temat tongue.gif
sztosz
Wpisałem, wyskoczyło: http://www.nforcershq.com/tagan-tg420-u02-...-supply-review/ no i co z tego wynika? :|
l0ud
W takim razie mnie wyniki są trochę inne
http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic997285.html

Chociaż niepotrzebnie chyba kontynuujemy ten temat - autor tematu w końcu już wybrał model, całkiem niezły zresztą tongue.gif
bmL
Sprzęt jeszcze nie zamówiony bo wypatrzyłem ten zasilacz za 120 zł na allegro używany bez gwarancji ale nie jest napisane że zasilacz jest w 100% sprawny. Wiem że nie pisze że jest uszkodzony to powinien być sprawny ale zapytałem sprzedającego i czekam na odp.

W sumie to chyba z niego zrezygnuję i jakiś inny kupię. Myślę nad Be Quiet (nie zdecydowałem jeszcze nad modelem) tylko że te stoją mniej więcej po 200 zł ale z gwarancją i pudełeczkiem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.