Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Pytanie o zmianę rozmiaru obrazka w locie...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dachu
cześć,
mam np. duży rozmiar obrazka, z 5 MB, a serwery przepuszczają bodajże tylko do 2-óch MB.
Czy jest możliwe by w locie zmienić rozmiar?

Niby mam skrypcik który tworzy mi nowy obrazek i jego miniature i zapisuje na serverze. Jednak nic to nie daje dla plików większych niż 2 MB. Bez sensu... Robie sobie CMSa i jeśli klient, nie przygotuje sobie fotki do 2 MB, to mu nie przejdzie, a wiadomo, że klient nie koniecznie będzie miał program do obróbki i nie będzie się z tym bawił smile.gif

Spotkałem się już z 2-ma CMSami z których korzystam i żaden tego nie rozwiązał.

W ustawieniach serwera można zwiększyć rozmiary przesyłanych plików, ale wiadomo, że ktoś na moje życzenie nie zmieni tych parametrów smile.gif ... A nie da się z poziomu PHPca tego rozwiązać ?

pozdrawiam.
erix
Cytat
Spotkałem się już z 2-ma CMSami z których korzystam i żaden tego nie rozwiązał.

W PHP nie ma takiej możliwości - musisz najpierw odebrać plik w CAŁOŚCI, aby móc na nim operować.

Cytat
W ustawieniach serwera można zwiększyć rozmiary przesyłanych plików, ale wiadomo, że ktoś na moje życzenie nie zmieni tych parametrów ... A nie da się z poziomu PHPca tego rozwiązać ?

Da się - ini_set.
dachu
Cytat(erix @ 9.09.2009, 12:02:34 ) *
W PHP nie ma takiej możliwości - musisz najpierw odebrać plik w CAŁOŚCI, aby móc na nim operować.

Da się - ini_set.

zastosowałem to ini_set ale nic to nie daje...

erix
Pokaż, jak zastosowałeś.
dachu
Cytat(erix @ 9.09.2009, 13:17:24 ) *
Pokaż, jak zastosowałeś.

u samej góry skryptu:

1. ini_set("memory_limit","16M");

dachu
Cytat(phpion @ 9.09.2009, 13:45:03 ) *

wielkie dzięki, działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.