Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Modyfikacja kodu, usuwanie \
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maro123
Witam, mam taki oto kod do dodwania tresci z formularza do bazy, nie wiem czy jest on nawet poprawny, ale chcialbym go zmienic/zmodyfikowac tak zeby nie byly dodawane \ przed " i '. Czy moglby mi ktos powiedziec czy ten kod jest wporzadku i co mam zrobic zeby te \ nie byly dodawane ?
  1.  
  2. if ($_GET['mode']=='add'){
  3. if (!empty($_POST['adres']) && !empty($_POST['title'])) {
  4. $adres=$_POST['adres']; $title=$_POST['title'];
  5. } else {
  6. $adres=mysql_real_escape_string($_POST['adres']); $title=mysql_real_escape_string($_POST['title']);
  7. }
  8. //ZAPYTANIE DO BAZY
  9. }
  10. }

Pozdrawiam
Wicepsik
Czytałeś manual ?
maro123
No ale o co Ci chodzi? czytalem manuala, szukalem nawet na forum i tak sie sklada ze nawet znalazlem takie cos jak addslashes i stripslashes ale nie wiem jak to do mojego kodu wstawic, co wtedy z mysql_real_escape_string ? czy zamiast tego dac jedno z powyzszych czy jak ?
erix
A sprawdzałeś, co robią funkcje:

?

Cytat
Czy moglby mi ktos powiedziec czy ten kod jest wporzadku i co mam zrobic zeby te \ nie byly dodawane ?

W porządku pod jakim względem? W czym Ci slesze przeszkadzają? Przecież są one niezbędne, żeby zapytania się nie wykrzaczały.
maro123
Chodzi mi o to ze jak dodam do bazy np. "costam" to na stronie wyswietla sie \"costam\" a chce tego uniknac i nie bardzo wiem co gdzie musze dopisac.
erix
To masz w końcu włączone magic_quotes, czy nie?
maro123
echo get_magic_quotes_gpc(); zwraca 1
erix
To wyłącz. ;]
maro123
Nie bardzo wiem jak to zrobic. A nie lepiej byloby przerobic tamten kod nie uzywajac w ogole magic_quotes ? zalezy mi na tym tylko zeby ten kawalek byl odpowiednio napisany no i zeby tych \ nie bylo widac.
erix
Cytat
Nie bardzo wiem jak to zrobic

get_magic_quotes_gpc, tam jest napisane.

Cytat
A nie lepiej byloby przerobic tamten kod nie uzywajac w ogole magic_quotes ?

Właśnie używasz, a chodzi żeby wyłączyć. ;] Lepiej teraz wyłączyć, bo po przejściu na PHP6 będą cyrki.
maro123
Niestety nie mam dostepu do php.ini, ani kod w .htaccess nie dziala. Moglby mi ktos napisac ten kod tak zeby ominac te get_magic_quotes_gpc ?
phpion
Przy wyświetlaniu danych na stronie użyj stripslashes.
maro123
Ok, dzieki za pomoc. Mam jeszcze pytanie o ten kod co teraz mam, czy go zostawic tak jak jest ? czy moze jakos zmienic?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.