Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parametry funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Thuunder
Witam,

Do funkcji, która dodaje do bazy przekazuję kilka parametrów. W jaki sposób sprawdzić każdy parametr funkcją przed dodaniem do bazy, żeby nie pisać tyle razy wywołania funkcji ile jest parametrów, tylko zrobić to jakimś automatem ? Chciałbym odwoływać się do parametrów po nazwach takich jakie nadałem.
wookieb
Pokaż kod funkcji, żebyśmy wiedzieli jak się za to zabrać.
Dodatkowo przejrzyj http://pl2.php.net/func_get_args
Thuunder
Hmm właśnie o tej funkcji wiem, ale jak będzie większa ilość argumentów to lepiej(dla mnie) by było po nazwach się do tego odwołać, a nie po indeksach arg[0],arg[1]... jeśli jest taka opcja.
W zasadzie takie rozwiązanie potrzebuję do kilku funkcji. Poniżej przykład jak funkcja może wygladać. Wolałbym uniknąć tego typu "sztywnego" rozwiązania.
  1.  
  2. function Test(&$imie,&$nazwisko,....n){
  3.  
  4. $imie = mysql_real_escape_string($imie);
  5. $nazwisko = mysql_real_escape_string($nazwisko);
  6.  
  7. (...)
  8. }
wookieb
  1. list($imie, $nazwisko, ... n) = array_map('mysql_real_escape_string', func_get_args());
Thuunder
Powiedz mi jeszcze, a jeśli to będzie metoda to chyba nie można tego tak rozwiązać ?
Dostaję komunikat "func_get_args(): Can't be used as a function parameter"
wookieb
Tfu racja mój blad.
  1. $args = func_get_args();
  2. list($imie, $nazwisko, ... n) = array_map('mysql_real_escape_string',$args);

Nie ma różniczy czy to metoda czy funkcja.
Thuunder
Dzięki wielkie smile.gif o to mi chodziło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.