Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP. MYSQL, GOOGLE MAPS] mapka komunikacji miejskiej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
loopb
Witajcie,
mam mały problem i może ktoś go już przerabiał ma jakieś wzorce, informacje, linki etc.

Chciałbym zrobić mapkę komunikacji miejskiej z możliwością dodawania przystanków (na mapie + GPS), dodawanie rozkładów autobusów do przystanków, tworzenie linii przejazdów z przystanków, widok strasy na mapach google itp.

Może jest w stanie mi ktoś coś doradzić, pomóc, przekazać link etc.

Dzięki z góry.
thek
Da się to zrobić... I to na kilka sposobów.
1. Użycie polilinii ze współrzędnymi przystanków i trasą (wersja prosta) bo w sumie mapy jako takie już są trzeba tylko nanieść współrzędne przystanków oraz samą trasę.
2. Przygotowanie odpowiednich "kawałków" mapy (na różnych poziomach zooma), które dołączane by były jako osobna warstwa mapy, którą mógłbyś zdefiniować jako widok (widokami są choćby Satelita, Fizyczna, Normalna, Drogowa), ale to już wymaga więcej pracy, bo to już nieco wyższa szkoła jazdy. Tu już musisz zaopatrzyć się bowiem w odpowiednio spreparowane kawałki map i mocniej usiąść w technologii google maps.

Jeśli nie boisz się wyzwań, a takim jest na pewno rozwiązanie drugie (przynajmniej dla początkujących) to poszukaj w necie i stronach google maps o tworzeniu "custom maps". Tak są choćby robione w tej technologii mapy świata World of Warcraft czy innych gier. Sam mam taką na koncie w wersji z samymi "kawałkami", bo jakoś nie mam czasu by kiedyś ją o inne rzeczy rozszerzyć winksmiley.jpg
Tu masz moją, ale to tylko działające kafle. Na markery czy resztę nie mam czasu w obecnej chwili. Jedyne co działa to przesuwanie mapy, zmiana "widoku" (przemieszczanie pomiędzy powierzchnią i 2 poziomami podziemi) i link do miejsca. Część kawałków wyciągnięta z archiwów gry. Resztę musiałem sam wygenerować poprzez odpowiednie użycie biblioteki GD.
Twoja praca polegała by jednak tylko na wygenerowaniu konkretnych "kafli" dla mniejszego wycinka mapy i "zsynchronizowanie" położenia na normalnej mapie google'a.
Dla Twojego rozwiązania jednak wystarczą polilinie jak sądzę i bawienie w dodatkowe widoki jest przerostem formy nad treścią.
loopb
Hej!
Dzięki. To jest dawka informacji w sam raz na początek :]

Jeszcze Cię może przyatakuje jak zacznę pracować nad tym.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.